начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Измама ли е не извършването на поет ангажимент?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама ли е не извършването на поет ангажимент?

Мнениеот bestman » 28 Май 2014, 03:53

Здравейте!

Попаднах на обява в интернет за ремонт на гсм апарати.
Отидох на място и оставих апарат за ремонт, като ми бе издаден "договор за поръчка на ремонт".
Понеже съм от друг град, телефонът ми беше изпратен с куриер до моят град и аз заплатих с наложен платеж.
След като взех телефонът, видях, че той дори не е докоснат от сервиза !
Нищо не е сменено или ремонтирано.
Поразрових се и установих, че не само аз съм потърпевш от този "сервиз".
Пуснах жалба в полицията и оттам ми казаха, че не съм първият измамен и че при тях имат и други жалби от посрадали.....

Въпросът ми е: Измама ли е, според НК НЕ извършването на поет ангажимент относно извършване на дадена услуга? Мога ли да очаквам, че полицията ще си свърши работата и измамниците ще бъдат наказани?
Четох доста, но май когато имаме насреща юридическо лице, измамата става "некачествено изпълнение" или бъркам?
bestman
Потребител

Re: Измама ли е не извършването на поет ангажимент?

Мнениеот bludniq_sin » 28 Май 2014, 09:06

Това е неизпълнение на договор - т.е отношенията ви със сервиза са облигационни. Не мисля, че е налице състава на измамата в НК.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот borovinka » 28 Май 2014, 12:26

Чиста форма на неизпълнение на договор.
bestman написа:като ми бе издаден "договор за поръчка на ремонт"
Значи, този договор вие подписахте ли го или не?
Ако сте подписал договора, в него пише какво правите по-нататък, ако някоя от страните не го изпълни.

Грждански са ви отношенията, а не наказателни.
Измамата е понятие от наказателното право.
Неизпълнението на договора (като във вашия случай), ще изисква вие да докажете, че сте дали точно този телефон, че му е била констатирана еди каква си повреда, която не е отстранена.
Търсенето на правата оттук насетне е по съдебен ред, за където ще трябва да разполагате с документи (каква е била повредата, приемо-предавателен протокол и т.н.) и разписки за всичко, което сте платил на фирмата-сервиз.

Преценете си дали сумата си струва съдебното упражнение, защото оттук насетне започват и разноските, които поне на първо време ще покриете вие.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 28 Май 2014, 14:38

Т.к. не работя наказателни дела, не споделям становището на специалистите, че няма престъпление. По -вярно според мен е че не може същото да бъде доказано, защото хитрият измамник ще дойде и ще каже, че той видите ли изобщо не знаел, че апаратът- телефон не е бил отремонтиран, а го е дал на служителя си, който пък бил го пратил така и той не е знаел за това и т.н. по този начин няма как да се докаже умисъл, което пък е много важна част на измамата.
Така че и моят съвет е да не се захващате с наказателни разправии, защото там нищо няма да се получи.
ако мога да Ви посъветвам нещо изобщо е да напишете официално писмо до фирмата че ако не ви върнат парите за ремонта, ще ги съдите. Полза едва ли ще има голяма и да сезирате Комисия за защита на потребителя. Успех! :!:
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 29 Май 2014, 09:35

pitasht - идеята, че по-скоро няма престъпление произлиза според мен главно от факта, че прекия умисъл необходим за измамата в този случай е както ти си написал недоказуем. Най-малко поради факта, че все пак имаме сервиз, който извършва дейност. 100% има клиенти, чиито телефони (или каквито там апарати поправят) са били ремонтирани. За измамата е необходимо те да са го въвели и да са поддържали в него заблудата, че ще поправят телефона като изначално са нямали никакво такова намерение - това както каза ти е недоказуемо. Те може да са просто некомпетентни, некадърни и каквото още се сетиш :)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право