начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред с

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2012, 17:53

teogeo написа:(Темата се заблати).

Ами ти нали именно затова си в нея.Ето,аватара ти и той-току-що излязъл от блатото и се кефи.
Всъщност какой туй животно,бе?? - Крукузавър лий...тиранозъбел лийййй,дявул лиййй :? :twisted:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 31 Май 2012, 20:37

svettoslav написа:

Ами ти нали именно затова си в нея.Ето,аватара ти и той-току-що излязъл от блатото и се кефи.
Всъщност какой туй животно,бе?? - Крукузавър лий...тиранозъбел лийййй,дявул лиййй :? :twisted:

Животното е "Елби" от филмчето "Мечето Ръкспин" :)

Изображение
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Юни 2012, 11:42

teogeo написа:
svettoslav написа:

Животното е "Елби" от филмчето "Мечето Ръкспин" :)

Изображение

Между дрогата, това ми е един от любимите анимац. филми,само че леко съм го позабравил.Знам обаче,че ми беше много интересен и почти не пропусках серия. Това животно ,честно казано,не си го спомням,но ми се струва,че е от гадните.Няма като че ли много благороден вид,пък и с тоя, зеленикавия до него, се допълва злостната картинка.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 04 Юни 2012, 13:33

Чл. 292. (1) (Предишен текст на чл. 292 - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) За престъпление по чл. 290 и 291 наказуемостта отпада:

1. когато лицето, ако каже истината, би обвинило себе си в престъпление и

2. когато лицето се отрече пред надлежния орган от своето лъжливо свидетелствуване, превод, тълкуване или заключение до влизане на присъдата или решението в сила и преди да е възбудено срещу него наказателно преследване за това.

(2) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Разпоредбата на точка 2 от предходната алинея се прилага и в случаите по чл. 290а, когато лицето оттегли декларацията си, преди да е постановено решението по делото, по което е представена.
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот izumeniq » 10 Юни 2012, 08:28

Може ли,може ли? Ами това че показанията са дадени пред съдия не гарантира че не са лъжа! От там и изводът:може.
izumeniq
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Юни 2012, 13:53

Отричането от лъжливи показания не може да се приема и не е еквивалент на "оттегляне на показания", за това и писах
lexy21 написа:няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване :wink: /

При определени предпостваки деецът просто няма да носи наказателна отговорност за лъжествидетелстване, но няма същия "бонус" за набедяване по чл. 286 от НК. Отречените показания нито се "заличават", нито се изключват от доказателствената съвкупност, нито сами по себе си стават автоматично "лъжливи" само защото лицето, което ги е дало, сега твърди нещо друго.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот izumeniq » 10 Юни 2012, 17:57

Лекси21,имам чувството че разбираш от право,искам да те помоля да погледнеш една темичка която пуснах и ако можеш да ми помогнеш с мнението си. Темата е "задържане под стража-срокове" ще съм ти признателен ако помогнеш.
izumeniq
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право