начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Лесно за Вас, важно за мен :-)

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лесно за Вас, важно за мен :-)

Мнениеот valentinfotev » 21 Май 2012, 18:14

Здравейте.
Бих искал да видя мнения относно една ситуация (то си е направо проблем, ама хайде...). Надявам се и да съм в правилния раздел.
Преди вече почти година имах ПТП с велосипедист, при следната обстановка:
Карам в еднопосочна улица, по тъмно. В ляво и в дясно паркирани коли. Пред мен виждам едно голямо чудо, което като го наближих, установих, че е велосипед, натоварен отзад с велпапе. Намалих, почти до спиране и този с колелото се качи на тротоара. Преди да стигна до следващото кръстовище спирах няколко пъти да пусна пешеходци и да изчакам паркиращи коли. Като тръгнах на вече празната улица и тъкмо бях на втора, с около 15-20 километра в час, усетих силен удар от лявата страна, зад мен чух спирачки и спрях. Слязох и видях същия онзи с колелото. Тръгнал да се връща на улицата измежду две коли и ме удря в задната лява врата на колата, точно където е калника, пада зад колата и човекът отзад за да не го прегази спира на място. Оказа се, че „колоездачът” е клошар и събира кашони, от там и първоначалната грандиозна гледка отзад. Нямаше му нищо, но тъй като имам застраховка, а и се събраха хора се обадих през 160 и след около 40 минути дойде КАТ. Стана задръстване (петък вечер). Клошаря едвам го удържах да не си тръгне. Разказах им за случката, онзи отказа каквато и да е помощ и ръкомахаше, че иска да си тръгва. Доста лъхаше на алкохол, но не му взеха проба с дрегер. Моята беше отрицателна. Написаха набързо протокола- явно бързаха, на велосипедиста написаха акт, нещо във връзка с отнето предимство, но така и до момента не можах да го прочета. Преместихме колите, аз написах и обяснение, онзи с колелото и той писа, тоест полицаите писаха и той подписа, като и двамата нямахме претенции един към друг. Тръгнахме си, но аз не предполагах проблеми и не си записах телефон - нито на шофьора отзад (катаджиите го взеха за свидетел на акта), нито на един човек, който беше от другата страна и видя всичко.
Заведох си щетата, но още не съм оправил колата, което май е добре. Мина около месец и половина след случката и ми извикаха в районното пак да пиша обяснение. Оказа се че онзи с колелото му се била счупила капачката на дясното коляно, като това било от падането и си подал жалба. Не поисках адвокат и написах всичко, както си беше, като ми казаха, че е формално и че са се консултирали с прокурор и няма проблем. Около коледа миналата година получих писмо от полицията, че преписката се прекратява, тъй като няма достатъчно данни за извършено престъпление.
Преди седмица ме викат пак в районното, на приятелски начала и само ме предупредиха, че онзи е обжалвал и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за средна телесна повреда. Успях да видя и преписката, но в нея има постановление за образуване, данните на клошаря, само данни на човека с колата зад мен, а той бил в Англия, но не и на човека, който беше на тротоара и също разговаря с катаджиите. Онзи с колелото още предния път е приложил само един лист, формат А4, отрязък от направление, от който е ясно, че е опериран и са му сложили телове в капачката. Счупването му е установено два дни след моя случай, а на третия е опериран. Ясно е, че ще изискат документи и ще направят съдебномедицинска експертиза. Адвокат, който ми е приятел и когото ангажирах със случая, също ходи до управлението и ми каза да не се притеснявам. Десет пъти му се обадих, а той ми се смее и само казва „Абе няма проблем, нищо няма да стане”. Знам, че при тези обстоятелства няма как онзи да докаже, че му е счупена капачката точно от падането, а дори да е така, той се блъска в мен, а не аз него, което е отразено и в протокола за ПТП. Ако беше някой друг и аз щях да го успокоявам така, но тъй като моето трибуквие е заложено, ако на някой компетентен му е интересно да се зачете, моля да ми напише с няколко реда мнението си, дали е възможно да ми бъде вменена някаква вина в случая, при положение, че практически няма свидетели на случката и е дума срещу дума, за което предварително благодаря. Благодаря дори само за отделеното време на тези, стигнали до . (тази точица)
Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!
valentinfotev
Нов потребител

Назад към Наказателно право