начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Законен лил е този сайт? Кажете си експертното мнение.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законен лил е този сайт? Кажете си експертното мнение.

Мнениеот avchd » 29 Апр 2012, 12:23

Здравейте, интересува ме сайтове от този тип дали са легални?
http://antiradar.braindumpz.com/

Сайт, показващ къде има камери за скоростта и къде има стоянки на полиция и т.н.

Благодаря предварително.
avchd
Нов потребител

Re: Законен лил е този сайт? Кажете си експертното мнение.

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2012, 12:44

avchd написа:Здравейте, интересува ме сайтове от този тип дали са легални?
http://antiradar.braindumpz.com/

Сайт, показващ къде има камери за скоростта и къде има стоянки на полиция и т.н.

Благодаря предварително.

:lol: Този сайт е интересен, само не може да вярвате особено на данните за позициониране на стоянките, защото няма как да знаете за деня Х как са разставени патрулите ( сега виждам, че в градът ни имало и стационарна камера, за която не знаех ).
Какво да му е незаконното? Не е изнесена класифицирна информация- събрали се колеги и споделили опитът си за определени горещи точки по друмищата на страната ни. Наподобява настоящия сайт- събрали се колеги и споделят общи мисли за ...."развитието на правото".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот avchd » 29 Апр 2012, 12:55

Да, така е, но все пак... Сайт изнасящ информация свързана с полиция...с това как си вадят хлябва хората... Не ми се струва много законен
avchd
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Апр 2012, 12:59

Както Ви е написано по - горе, няма гаранция дали това е актуална информация към настоящия момент, пък и винаги може да се променят тези позиции, особено след като се запознаят хората с информацията от сайта.. :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 29 Апр 2012, 13:57

Всеки сайт се издържа и печели/евентуално/ от рекламите, които се пускат по него, а не от информацията, която предлага, щото тя може да е достоверна или не, а може и да е вярна но да не е актуална/ да не отразява настъпилите във времето промени/. Така или иначе вида на предлаганата информация служи за привличане на определена група клиенти по интереси, които да отварят съответния сайт. На същия принцип действа и www.lex.bg. Що се отнася до сайта antiradar, очевидно той разчита на аудиторията на водачите на МПС, но доколко предоставената информация е достоверна и актуална не може да се даде еднозначен отговор. Иначе всичко си е законно, щото местостоянките на радарите не е класифицирана информация. Освен това информацията е полезна, тъй като който се ползва от нея намалява скоростта на движение, намалят ПТП, намаляват броя на загиналите и ранените по пътищата.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2012, 14:03

avchd написа:Да, така е, но все пак... Сайт изнасящ информация свързана с полиция...с това как си вадят хлябва хората... Не ми се струва много законен

:lol: . как си вадят хляба? е, точно него не би трябвало да го вадят по този начин. С тези средства бдят за спазване правилата на движение и прочее, но само в държавния бюджет след време ако са налице определени обстоятелства ще бъде внесена определена сума.

Добре де, помислете малко- според вас незаконно ли е да ви кажа в кой търговски обект ... да кажем сиренето с на цена 4лв., а олиото- 3? ( освен да ме упрекна някой за реклама)
Стационарните камери са поставени на пътя, същите са явни ( би трябвало, де), видни от всеки участник в пътното движение- да си заровим главите в пясъка и да твърдим, че са невидими?
Пътувам по пътя Варна- София, примерно, и установявам, че на ...км. от Варна има разставени полицаи- какво му е тайното, че да не мога да го споделя с неограничен кръг читатели? ( всъщност, както вече уточних тази информация е силно изкривена, но е някакъв ориентир за бдителност).
Вие сте облякъл днес червена блуза- тайна ли е за околните този факт?- не. Срещам ваш колега и го споделям- нарушавам ли някоя правна норма?- ми, не.... и т.н.

п.п. сега се сетих за друго- пътувам, автомобилите насреща ми дават светлинен сигнал, който навежда на мисли, че някъде напред има .... :lol: обстоятелство, с което следва да съобразя скоростта си.
Обикновено съм благодарна за шофьорската пътна етика.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот avchd » 29 Апр 2012, 15:54

Е добре, де.. все пак този сайт не помага ли по някакъв начин да се нарушава закона...
Има хитруване, признайте го.
avchd
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Апр 2012, 16:15

avchd написа:Е добре, де.. все пак този сайт не помага ли по някакъв начин да се нарушава закона...
Има хитруване, признайте го.

Няма хитруване. Има нормативни актове, които обясняват съвсем точно що е то класифицирана информация. Всичко което не е такава (и не попада "в полезрението" на някой друг закона забраняващ разпространението й) може да се поделя свободно.
По същия начин свободно (в БГ) се продават радар детектори. И те "дават предимство" на нарушителите, но никой (засега) не може да ви накаже за това, че ползвате такъв уред.
Поне моето мнение е, че такъв сайт е по-скоро полезен за спазване на законите, а не за надхитряването им. Ако полицията си върши работата както трябва и постави за определено време патрули с радари на всички по-опасни места, те ще се появят на този сайт и водачите ползващи услугите на сайта ще спазват ограничението дори и там вече да няма патрул :) Така че местата за неразумно каране малко по малко ще намалеят, като нарушенията ще се извършват предимно на участъци, където опасността от ПТП е по-малка. Ще се освободи и ресурс на полицията за неочаквани засади на места, необозначени на сайта, при което ще има доста "изгорели" рецерчета, сляпо вярващи в интернет технологиите и неприятно изненадани от наличието на необозначен на картата патрул...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Наказателно право