начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Смяна на 2 бебета в родилното

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на 2 бебета в родилното

Мнениеот sasho0 » 18 Фев 2012, 13:23

Казусът е такъв!
Жена ми постъпва в болница за раждане.Всичко е нормално до моментът, когато след раждането на нея и донасят за първо кърмене бебе, което тя знае че е нашето.Оставят я с бебето не повече от 20 мин.за да го накърми и след това и го взимат за да може майката да си почине след раждането.На второто кърмене и донасят друго бебе със същия номер на количката какъвто е и на майката.Майката не обръща внимание, че е друго бебе, вероятно от умора от раждането.И така 2 дни на нея и носят чуждо бебе.Чак на втория ден, вечерта и носят отново първото бебе, като и казват, че бебето което до сега са носили да кърми не е нейното.Жена ми изпада в шок и ми звъни по телефона.Отивам в болницата и настоявам да се прави ДНК тест.Тестът се прави на другия ден.През това време жена ми и аз не знаеме всъщност кое е нашето бебе.Взеха ни проби за ДНК тест и още на другия ден ни исписаха от болницата с бебе, което все още не знаем дали е нашето, защото тестът се бави поне 1 седмица.И така 1 седмица ние стоим във вкъщи и не знаем дали това е нашето бебе.Чуждото бебе, което са и носили 2 дни се оказва на майка, която е раждала със секцио.Тъи като тази жена не може веднага да кърми, фактически нашето бебе остава на искуствена храна заради това, че са ги сменили.В момента виждаме последствията от това че са започнали да хранят нашето бебе с изкуствена храна.Детето ни е с алергия към белтъка на млякото и в момента е на безмлечна храна поне до 1 годинка.
Въпросът ми е мога ли да си търся прават по съдебен път?Емоционално и морално жена ми беше съсипана.
sasho0
Нов потребител

Re: Смяна на 2 бебета в родилното

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Фев 2012, 13:57

Задължително може да ги съдите, има факт на немарливост и небрежност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sasho0 » 24 Фев 2012, 09:49

Тъй като от самата болница не бяха сигурни кое е нашето бебе ни задържаха 4 дни.Не трябваше ли жена ми да остане до излезане на резултатите от ДНК тестът?Kогато ми се обади жена ми отидох в болницата и ни донесоха и двете бебета едва ли не да си харесаме едно от двете.Не е нормално обслужващия персонал на болницата да ни казва кое според тях било нашето бебе.Тогава жена ми не приемаше факта, че другото бебе всъщтност е нейното.Също обвиняваха жена ми, че не можела да си познае детето.Другата майка я изписаха по-рано тъй като тя нямаше претенци.Можело е да са я изписали с нашето бебе.
sasho0
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Фев 2012, 12:55

От изнесената информация от Вас липсва данни за умисъл на медицинския персонал.Съгласно закона замяната на бебета е престъпление само ако е извършено умишлено.

Чл. 184. (1) НК Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Така както чета става дума за небрежно изпълняване на служебните задължения на медицинския персонал в болницата , за което последната носи гражданска отговорност за причинените Ви вреди.Може да търсите обезщетение за неимуществените вреди претърпени от Вас и съпругата Ви , така и ако сте претърпели някакви имуществени вреди(плащане на ДНК теста,заплащане на удължения престой и т.н.).Ако действително алергията на детето Ви е в резултат на захранването на бебето с изкуствена храна също може да търсите обезщетение за това.Причинно следствената връзка може да се установи в случая само със съдебномедицинска експертиза.За мен лично обаче това трудно може да е така , тъй като изкуственото мляко не може да причини алергия(според мен) , по-скоро детето си е имало вродена такава непоносимост , която се е проявила след консумация на изкуственото мляко.Разбира се последното е лично мнение , нямам здравна компетенция.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 24 Фев 2012, 14:45

Странно, как въобще се е получило? Обичайно още в момента на раждането на майката и на бебето се поставя еднакъв номер. Така или иначе, щом се е случило и са назначили ДНК експертизи, следвало е според мен задължително да съпругата ви да остане в болницата заедно с другите майка и бебе до изясняване на ситуацията.
Не знам, може да се е променила практиката, но ми се вижда необичайно.
И според мен няма пречка да заведете дело, Революшън Ви е обяснил подробно, доколкото е възможно във форум, така че няма да го повтарям.
Успех!
fani_i
Потребител

Мнениеот sasho0 » 24 Фев 2012, 15:32

Когато за първото кърмене са донесли нашето бебе, то е било с гривничка със същия номер, като на жена ми.И си е било нашето.На второто кърмене бебето е било без гривна.Тогава тя не е обърнала внимание, защото на количката в която и носят бебето е било същия номер, какъвто е и на жена ми.Вече при третото кърмене са и донесли бебето отново с гривна със същия номер, като на жена ми.Само при първото кърмене е било нашето бебе.Атогава са и го оставили за не повече от 20 минути.ДНК експертизата беше за сметка на болницата.
sasho0
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Фев 2012, 23:18

Според мен, персоналът в Родилното би следвало да носи отговорност за неизпълнение на служебените задължения. Проявили са немарливост и безотговорност в случая с размяната на бебетата. Нещата не са непоправими, но хората все пак са преживели стрес и излишни притеснения. Може да звуча прекалено критично, но хората трябва да започнат да се жалват и да защитават правата си, да се борят дори за причинени неимуществени вреди от такива действия, за да се променят нещата в положителна насока. Не мога да приема за нормално да не се реагира своевременно и жени с нормално протекла бременност да се страхуват за децата си. Трябва да се затегне дисциплината и организацията .Естественото хранене - кърменето- помага за избягване на алергии и заразни болести в ранния стадий на развитие на децата. Така че, лишаването им от това не е за пренебрегване. Друг е въпросът какви са причините за появата на алергии към кравето мляко, но алергии се проявяват към много други вещества и единственото естествено средство за избягването на проявата им в този ранен етап е приемането на кърма.
Добре е, че е направен ДНК - тест. Резултатите му ще помогнат за решаване на въпроса. Никой не е безгрешен, но не може да се примиряваме с такива " грешки", защото могат да станат постоянно явление.
Успех от мен!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sasho0 » 26 Фев 2012, 15:06

Ето какво открих относно захранването на бебето ни с изкуствена храна причина за което е смяната.
"За да се избегнат реакциите на непоносимост, особено важно е храненето при децата още от първия им ден. До 5 месец бебетата трябва да се хранят само с кърма."
Това е част от статия написана от доктор.Поради грешка на медицинските лица в родилното, нашето бебе не е могло да се храни нормално.
sasho0
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 26 Фев 2012, 15:17

sasho0 написа:До 5 месец бебетата трябва да се хранят само с кърма
А ако на майката и секне кърмата какво правим? Дойките вече ги има само в романите ....
И хайде стига излишни емоции има и по тежки случай от вашия, когато такава небрежност от страна на персонал в родилното се разкрива и то съвсем случайно след повече от 20 години.
Поискали сте ДНК експертиза, ако е назначена, изчакайте хладнокръвно резултатите и едва след това вече може да се обсъждат варианти за съдебни дела за обезщетения. Това което правите в момента е да се самонавивате - ами ако няма размяна на бебетата :?:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот sasho0 » 26 Фев 2012, 15:27

Че е станала размяна е потвърдено и от началника на отделението.Дори с нас разговаря и директорът на болницата за да ни се извини.Признание за грешката е направил и медицинското лице.
sasho0
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Мар 2012, 16:53

1/ Подайте Жалба по случая, до Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Министерство на здравеопазването - за назначаване на проверка, както и за предприемане на необходимите мерки и вземане на нужното отношение по случая!

http://www.eama.bg/

2/ Старателно съхранявайте цялата медицинска документация, с която разполагате!

3/ Наемете адвокат по случая!

4/ Заведете дело по гражданско-правен ред, срещу здравното заведение по случая - за обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди!

П.П. ...В крайна сметка, готови ли са резултатите от ДНК-теста? ...Да не се окаже на финала, че нито първото, нито второто бебе, е било Ваше или Вие не сте бащата на Вашето?!

sasho0 написа:...Не е нормално обслужващия персонал на болницата да ни казва кое според тях било нашето бебе. ...

...Това, по всяка вероятност, са го твърдяли, първоначално на базата на кръвните групи от пробите, които са Ви взели, но и сами би трябвало да се досещате, че не е и не може да бъде 100% гаранция, за това кое бебе е Вашето!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право