начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Граждански ищец VS. Частен обвинител

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Граждански ищец VS. Частен обвинител

Мнениеот kpeatop » 23 Фев 2012, 15:53

Днес ми пристигна Съобщение от Районен съд, че са насрочили дело по кражба в мой имот:

"Съобщаваме Ви, че е образувано производство срещу ... ... ...
за престъпление по Гл. 5 Кражба - чл. 194 - 197 НК /без чл. 196а НК/, ЧЛ. 195 Ал.1 ОТ НК
в което може да участвате като Граждански ищец и/или Частен обвинител, съгласно чл. 76-79 и чл. 84-87 НПК. В 7-дневен срок от връчване на съобщението трябва да подадете молба за конституиране."

Какво да избера? Не търся пари. Търся ефективна присъда със затвор.
Какъв съвет ще ми дадете в този случай?
Щетите са разбита къща и малко покъщнина - едва ли като пари надхвърлят 1500 лв.
Крадецът е хванат от полицията с част от откраднатото и то ми е възстановено.
По-голямата щета са нервите по кражбата и факта, че влизат в моя собственост.
kpeatop
Нов потребител

Re: Граждански ищец VS. Частен обвинител

Мнениеот pita6toto » 23 Фев 2012, 21:59

Сядате и пишете следното:

До Районен съд гр....................

Молба
от ....../трите ви имена, ЕГН, адрес, телефон/

Уважаеми съдия

1. Моля да бъда конституиран в качеството ми на частен обвинител по НОХД № ............/20....г по описа на Районен съд гр............ /номера на делото го вижте от съобщението което сте получили/
Желая на подсъдимия да бъде наложено ефективно наказание Лишаване от свобода в абсолютния законов максимум.

2. Моля също така да бъда конституиран в качеството ми и на граждански ищец по делото. Предявявам граждански иск срещу ................................./три имена, ЕГН, и адрес на подсъдимия/
за заплащане на сумата от ........................../отидете в съда, в канцеларията поискайте делото и вижте колко е посочена стойността на откраднатото ви имущество и колко е невъзстановена. На многоточието напишете невъзстановената сума. Можете да напишете и по голяма сума - примерно 2 000 лева, не е проблем/. представляваща обезщетение за причинените ми имуществени вреди от деянието по настоящото наказателно производство, ВЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА считано от датата на деянието - ................/датата на която е станала кражбата - вижте я пак в обвинителния акт/ до окончателното изплащане на сумата.

3. Моля, да ми бъдат присъдени всички разноски които съм направил в хода на наказателното производство.

4. Ако посочената сума на откраднатото в обвинителния акт ви се стори малка, например телевизора който не ви върнат вещото лице го е оценило за 300 лв. и толкова е посочен като стойност в обвинителния акт, а пък вие считате че струва 400 лв. пишете и следното :
Не съм съгласен със стойността на вещите предмет на престъплението посочена в заключението на вещото лице изготвило оценъчната експертиза. Оценката е нереално ниска. Ето защо, правя искане да назначите повторна, тройна съдебно икономическа експертиза, със задача вещото лице, след като се запознае с материалите по делото да посочи стойността на предмета на престъплението към датата на извършване на престъплението.

Със сигурност не са ви оценили разбитата врата, прозорец и т.н., а са оценили само откраднатите вещи. Какво точно е оценено ще видите в експертизата по делото като отидете в деловодството и поискате да ви дадат да видите делото. Ако липсва оценка на разбитата врата и т.н. добавяте в искането за назначаване на експертиза и следното :

Моля вещите лица, да посочат разходите за възстановяване на ...................../разбита входна врата и т.н./

подпис :

Имате право да си наемете адвокат. Имате и право да поискате от съда да ви назначи служебен адвокат, ако нямате средства / например сте пенсионер с малка пенсия, безработен и т.н./ Ако искате съда да ви назначи такъв напишете го в горната молба. Ако знаете кой е добър адвокат във вашия град, напишете че искате да ви назначат него.

Относно нервите - ще пиете една студена вода, защото в България за нерви не се плаща :mrgreen:

Накрая на делото, съдът ще се произнесе с присъда. Имате 15 дена от постановяването й да си напишете жалбата до съответния Окръжен съд, ако останете недоволен от нея - например, оправдаят крадеца, или му дадат условна, или ефективна ама кратка, или пък не го осъдят да ви заплати всички искани от вас пари. Не се притеснявайте ОБЖАЛВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, така че няма какво да губите.
pita6toto
Младши потребител

Назад към Наказателно право