начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

мистериозен свидетел

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мистериозен свидетел

Мнениеот e_mc2 » 11 Яну 2009, 01:22

Здравейте,
Аз съм радиационен физик и от 4 години живея в САЩ. Казусът е следния:
Преди да дойда тук, като студент живях в студенткски град. При преместването ми, уведомих съответната Бг-институця за промяна на статуса ми на постоянно пребиваващ в чужбина. Скоро бях за 10 дни в България и на връщане на летище София, митнически контрол ми казва че имало проблем...Оказа се, че съм бил свидетел на следствено дело, за което нямам никаква представа и са ми били пращали призовки на някога времененния ми адрес в студентски град. Казаха ми че имало вероятност да не летя ако някаква следователка била решила така. Това става в 4-5 сутринта. В крайна сметка ми разрешиха да летя, като за целта изискваха от мен да попълня декларация с дата на следващо мое завръщане в България и ми дадоха призовка да се явя като свидетел в Столична Следствена Служба на тази дата.
Аз съответно съм в недоумение, първо - на какво престъпление съм бил свидетел и защо не са ми пращали призовките на адреса по лична карта. После защо не ми бяха представени номера на следственото дело или каквато и да е информация (дата да речем) за престъплението. А също защо през последните 4 години не съм имал проблеми при напускане или пристигане в България? Моля ако има някой обяснение да ми помогне.
Оше нещо: какво би станало ако съм възпрепятсван да се прибера тогава, и ако евентуално не съм - би ли поел някой разходите за пътя и пропуснатите ползи - на работодателя и моите.
Благодаря за всеки опит на отговор.
Г
e_mc2
Нов потребител

Re: мистериозен свидетел

Мнениеот dizhel » 11 Яну 2009, 11:03

Господине разбирам, че сблъсъка с нашата правосъдна система ви е дошъл изненадващо и нещата изглеждат неприятни, но мога да ви бъда полезен.
Следователите от около три години не работят по нови престъпления, а само стари следствени дела, с които се бяха затрупали следствените служби, така, че вероятно става въпрос за случай с десетина годишна давност да кажем и за това не си спомняте.Вероятно са ви снемали сведение от полицията или пък някой свидетел по делото ви е намесил, че знаете нещо по делото. Относно адреса, вероятно само този временен адрес фигурира по делото, а разследващия не си е направил труда да поиска справка за постоянния адрес от МВР. След това Ви е обявил за общодържавно издирване като свидетел, което вероятно е станало скоро и си е пуснал делото за спиране за да не му изтичат сроковете.На летището при справката в компютърната система им е излязло, че сте обявен за издирване като свидетел и са ви връчили призовка, когато Ви е удобно. Съветвам Ви да се явите и дадете показания, защото ще ви глобят и ще ви пуснат принудително довеждане,така, че следващото Ви завръщане ще бъде неприятно. Разбира се, че можете да искате обезщетение за пропуснатите ползи от неявяването Ви на работа, както и разходите за пътя.
Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.
(2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.

(3) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.

(4) Свидетел, който извън случаите по чл. 119 и чл. 121 откаже да свидетелства, се наказва с глоба до петстотин лева.
dizhel
Потребител

Мнениеот Гост » 26 Яну 2009, 16:42

Ето едно мнение, което е колкото „компетентно”, толкова и добронамерено.
Колегата -дознател, съвсем „логично” е предположил, че щом досъдебно производство е сл.дело, то е с минимум десетгодишна давност…
Дано не е прав, защото с промените от 01.01.2009 г. на НПК, престъпленията, извършени от държ.служители в МВР и ДАНС, се разследват от следователи, пък всеки има право на бърз и справедлив процес…
НСлС има информационни масиви, които позволяват да се проследи хода на всяко досъдебно производство.В МВР няма никаква отчетност, и може би е за тяхно добро… Дознанията от известно време насам се въвеждат в същия масив, от НСлС.
Колкото до отговора, абсолютно не съм съгласна, че може да сте полезен на човека. Много ме развесели това „обезщетение за пропуснати ползи”…
Чл. 157ал.1 т.4 от КТ вменява на работодателя задължението да освобождава работника или служителя от работа, когато е призован в съд или от други органи като страна, свидетел или вещо лице.
Чл.122 ал.1 от НПК, дава право на свидетеля да получи възнаграждение за загубения работен ден, и да му бъдат заплатени разноските, които е направил.
Това възнаграждение за загубения работен ден, се дължи от работодателя, а не от МВР, или съотв.орган на съдебната власт, който е призовал свидетеля, защото между този орган и свидетеля, трудовоправно отношение не съществува.
Що ще рече тук „обезщетение за пропуснати ползи”?.Задължението на свидетеля да се яви и да остане на разположение на съотв.орган, колкото това е необходимо, възниква ex lege.
Изпълнявайки законоустановеното си задължение да призове свидетеля, съотв.орган не осъществява нито непозволено увреждане, нито деликт, че да дължи обезщетения…
Да не би в МВР да плащате дневните надници, и „обезщетения за пропуснати ползи”, в каквото и да считате, че се изразяват, на всеки, когото разпитвате, защото това неминуемо се случва в рамките на работен ден, освен в изключителни случаи?!
Принципно, свидетелят има право да му бъдат изплатени направените разноски, по съотв.ред, като представи и съотв.разходооправдателни документи-да. Не и в този случай, обаче. Свидетелят не е призован да се яви в страната на конкретна дата. Тъкмо напротив-по най-коректния възможен начин, призоваването му е съобразено с датата на следващото му планирано идване в страната.Аз в този случай не бих постановила плащането на никакви разноски.
Кое, колега-дознател в случая, намирате и за „недъг на съдебната ни система”, четейки въпросите, поставени от свидетеля?
Нека видим и останалите- не бил уведомен за какво престъпление иде реч.Разследващият няма законоустановено задължение да уведомява предварително страните по какъв повод са призовани, дори напротив, това е абсолютно нередно.Едва когато на свидетеля бъдат разяснени правата и задълженията му като такъв, както и отговорността, която носи за лъжествидетелство и за разгласяване на материалите по делото, без разрешение на прокурора, може да се пристъпи към същински разпит.
Вие в МВР да не им пишете предварителни въпросници, с време да се подготвят?!
Свидетелят не бил уведомен за номера на досъдебното производство-има го в редовно връчената призовка.
Изпращани били призовки на стария му адрес-това фигурира по делото, като вероятно след направените справки в масивите ГРАО и НБД-Население, или не фигурира нов, или не е открит на новия.
Да не би дознанието да е открило и нови, революционни методи за призоваване на свидетели, които постоянно пребивават в чужбина?
Начинът е или молба за международна правна помощ, която се изпълнява след години, евентуално, и то-само ако има яснота за страната, в която пребивава лицето, и адреса му. Или-установяване на адреса, при възможност, чрез дирекция „МОПС” и пак молба за правна помощ, щото този принцип на прекия контакт е малко мъчничък…Третият и най-удачен ред, ако някой иска да приключи делото си приживе- периодично да следи за влизане на свидетеля в страната, или, което не е практика, но е май единствен възможен изход-принудително довеждане, или ОДИ-на риск на водещия разследването, който все пак трябва да се добере до свидетеля.
В настоящия случай, след като разследващият е бил уведомен, че свидетелят е в страната, отново на свой риск не е извършил с него нужните действия, за да не осуети пътуването му. Нещо повече-дори не го е призовал за конкретна дата, а се е съобразил с това, кога свидетелят отново ще бъде в страната.Естествено, че го е документирал, защото утре ще бъде отговорен, че го е пуснал, без да извърши необходимото.
Та-за мен това е максимално коректно поведение на следователя.
Гост

Мнениеот Gabi1 » 30 Яну 2009, 15:00

Ами човекът съвсем логично пита защо не са го призовавали на адреса по лична карта. Явно там има роднини, които биха му предали, че го търсят. Това не е ли по-коректно? Другото и на мен ми навява мисълта, че просто се е търсело основание за спиране. Както и това, че ето намерили го, ама да дойде друг път. Явно това дело не е на дневен ред за момента.
Gabi1
Потребител

Мнениеот Гост » 30 Яну 2009, 17:10

:lol: Гадаете по картинка.Няма нормален било дознател, било следовател, който иска да си приключи делото приживе, който да не провери актуалния адрес на свидетел.Друг е въпросът, дали такъв адрес фигурира в информационните масиви, защото аз например съм имала случай, в който по лична карта лицето живее еди къде си, което установих като го открих чак, а според МВР и ГРАО, и масива НБД- на съвсем друго място, където дълго го търсих.Накрая, след като обходих роднините му в цялата страна, успях да призова свидетеля от София, чрез негова роднина в Пловдив.
Няма никаква гаранция и дали на адреса по лична карта е бил открит някой да получи призовката.
А, има я и типичната реакция на нашенеца, като види призовка, да си я бутне в кошчето...
:lol: Спирането, при продължително отстиствие от страната на единствен свидетел-очевидец, за срок от 1 година, е предвидена в НПК възможност.
Много интересно, ако билетът за обратния полет на гражданина, не е имало възможност да се презавери, вие какво щяхте да направите и тогава той как щеше да тълкува "нарушението на правата си".
Но, съдейки по горния, цитиран от мен пост на колегата- явно бюджетът ви е голям.Щом с лека ръка плащате разноски от чужбина...
Глупостите- "трудово възнаграждение и обезщетение за пропуснати ползи", няма да ги коменнтирам пак :lol:
Гост

Мнениеот iva_sh » 17 Фев 2011, 00:59

не е вярно, че разноските за свидетеля се поемат от работодателя, напротив това са разноски по наказателното производство които се поемат от бюджета на съответния орган /МВР, прокуратура, съд/ и след това се решават с присъдата - ако е оправдателна, остават за сметка на държавата, ако е осъдителна всички разноски се възлагат на осъдения. За работодателя единственото задължение е да освободи лицето като му даде неплатен отпуск. Разноските и възнаграждението за пропуснатия работен ден се поемат от бюджета на призовававщия орган /това са основни права на свидетеля по НПК/. Ако се следва логиката че този отпуск се плаща от работодателя, то по граждански дела излиза че свидетеля ще се обогати неоснователно - веднъж от внесения от страната депозит и още веднъж с възнаграждението което ще му плати работодателя.
iva_sh
Потребител

Назад към Наказателно право