- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за съкратено съд. следствие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за съкратено съд. следствие
Имам следния въпрос през 01.2011г. се явих по нак. дело пред Районен съд на заседание за изслушване на страните. Прокурорът по делото се опита да ме склани за споразумение. Въпросът е в това, че аз предпочитам да се разгледа делото при условията на съкратено съд. следствие по реда на чл.373, ал.2 вр.371 от НПК (и естествено съдът да приложи чл.55). Прокурорката ме контрира, че според промните в НПК съдът щял да намали с едва 1/3 присъдата каквато биха наложили по общия ред. Въпросът ми е, тъй като деянието е извършено през ноември 2009 г. не би ли трябвало съдът да приложи по-благоприятния текст а именно да приложи чл.55 от НК и определи наказанието под определения минимум. Съдът отложи разглеждането за април за да ми се назначи служебен защитник и да се получат актуални справки и също ми препоръча да съм си помислел за споразумението. Искам да разбера кой текст би трябвало да приложи съда, ако продължа да си държа на мойто и да желая не споразумение а разглеждане при условията на съкратеното съд. следствие. Мерси за отговорите!
- deure25
- Нов потребител
Re: Въпрос за съкратено съд. следствие
Хубавото тук е, че при всички случаи дали при споразумние, или при съкратено съдебно следствие задължително участва адвокат - пълномощник или служебен такъв. Така че, той може да избере най - благоприятното за Вас решение по въпросното дело. От Вас зависи какво да предпочетете - служебно назначаване или упълномощаване на адвокат.Не мислете за това повоче, а конкретно кой адвокат искате и той ще Ви реши проблема най - добре!
- nk7702n
- Старши потребител
за какво престъпление говорим като квалификация ? посочете моля !
отговорът много зависи от това за кой районен съд говорим.
- usra_ovcova
- Потребител
deure25 написа:Имам следния въпрос през 01.2011г. се явих по нак. дело пред Районен съд на заседание за изслушване на страните. Прокурорът по делото се опита да ме склани за споразумение. Въпросът е в това, че аз предпочитам да се разгледа делото при условията на съкратено съд. следствие по реда на чл.373, ал.2 вр.371 от НПК (и естествено съдът да приложи чл.55). Прокурорката ме контрира, че според промните в НПК съдът щял да намали с едва 1/3 присъдата каквато биха наложили по общия ред. Въпросът ми е, тъй като деянието е извършено през ноември 2009 г. не би ли трябвало съдът да приложи по-благоприятния текст а именно да приложи чл.55 от НК и определи наказанието под определения минимум. Съдът отложи разглеждането за април за да ми се назначи служебен защитник и да се получат актуални справки и също ми препоръча да съм си помислел за споразумението. Искам да разбера кой текст би трябвало да приложи съда, ако продължа да си държа на мойто и да желая не споразумение а разглеждане при условията на съкратеното съд. следствие. Мерси за отговорите!
58а, в редакцията от бр.26/2010г. не следва да се прилага в конкретния случай.
А дали от преди изменението ще се приложи 58а или само 55 - зависи коя от двете е по-благоприятна.
Допълних, за да ме разберете. Махам се от тази тема.
Последна промяна poli_g на 01 Фев 2011, 15:38, променена общо 2 пъти
- Гост.
- Старши потребител
Мерси много на всички, които конкретно ми отговарят. Просто ме мъчи кой е правилният вариант, също така и не искам да се излагам при положение, че греша. За питащите делото е повдигнато по чл.354а, за няколко грама марихуана. Аз съм извършителят и тъй като все пак съм с магистратура макар и не юридическа, не бих се оставил сляпо в нечий ръце. Сигурен съм, че болшинството от адвокатите са коректни, но все пак не е в ничия вреда човек да потърси и други професионлни мнения. И да не засягаме, че служебните защитници в по-голямата си част заедно с моралната си и служебна етика имат и финансови мотиви. Знае се и хонорара при споразумение какъв е, но не искам да влизам в разсъждения за морала на други хора, когато признавам, че моят е силно изкористен. Иначе си имам личен адвокат, защитава ме по други дела, и съм много доволен от нея, като ще направа възможното да я ангажирам и в това производство, но всичко е въпрос пак на финанси. А и нали за това са тези форуми. Също да питам какво е значението на районът на съдебното разглеждане!? България нали има единно републиканско законодателство а не напр. федеративно?
Пак иде реч май за служебната етика...от usra_ovcova на 01 Фев 2011 11:46 am
за какво престъпление говорим като квалификация ? посочете моля !
Последна промяна deure25 на 01 Фев 2011, 15:08, променена общо 2 пъти
- deure25
- Нов потребител
Така, така... и колко точно грама? Че ако е по ал.5
Ма т`ва какво общо има, след като получихте отговор на питането си, м?
А излиза, че имате и адвокат, ама ей така за цвят, що да не подложа на проверка мнението и?
Нъл тъй, форумите са за това пък и не се плаща.
Ма т`ва какво общо има, след като получихте отговор на питането си, м?
А излиза, че имате и адвокат, ама ей така за цвят, що да не подложа на проверка мнението и?
Нъл тъй, форумите са за това пък и не се плаща.
- Гост.
- Старши потребител
Не poli, много Ви благодаря за отговора, а колкото до това е по ал.3, пр.2, т.1 (14гр) и питането ми беше свързано с това дали въпросната районна прокурорка ме подведе нарочно за да се съглася на спорязумението което ми предлага или наистина аз съм бил в грешка. Благодаря за успоконието! За съжаление човек май по-добре да си замълчава за някои нещица вместо да реши открито да "играе". А колкото за проверките аз не съм юрист и единственото ми желание е да не съм в неведение по отношение на това какво се случва с мен. Ясно е, че човек когато прави грешки, трябва да помисли и за последствията от тях. Това не означава обаче, да се остави на произвола на случайността. Затова си позволих да попитам за което не ми е ясно, и съм благодарен за обърнатото ми внимание.
- deure25
- Нов потребител
В случая ако направите искане за разглеждане на делото по реда на Глава ХХVІІ /Съкратено съд. следствие....." съда във Вашият случай е длъжен, АКО постанови осъдителна присъда да определи наказанието при условията на чл. 58"а" от НК! Тъй като съгласно чл. 2 от НК за всяко престъпление се прилага онзи закон който е бил в сила по време на извършването му и т.н. по благоприятен в случая е редакцията на чл. 58а, действаща към момента на извършване на престъплението -тоест във вр. с чл. 2, ал.2 от НК! Тогава, тъй като Вашият състав не предвижда алтернативно предвидени различни наказания ,трябва да определи наказанието при условията на чл. 55 от НК! И щом като има "долен праг" на наказание лишаване от свобода - се прилага чл. 55, ал.1,т.1 - определя наказанието под най ниският предел - в случая в рамките от 3 месеца до 11 месеца и 29 дни! Няма задължение да бъде "условна" присъдата - преценка на съда дали са налице условия ,предпоставки и т.н.! Затова моят съвет е, да се обсъдят параметри за споразумение с прокуратурата - ако е наказание около 5-6 месеца , отложено с изпитателен срок от 3 - години - заслужава си да се подпише споразумение! Другият вариант при съкратено има възможност за опит за доказване за наличието на ал. V - маловажност, но това е доста разтегливо понятие и няма константна практика - точно за този вид престъпления!
А съда Ви е накарал да помислите за споразумение, само поради една причина - не му се пишат мотиви! Това е! Надявам се, че съм бил полезен! Не забравяйте, че всичко е субективно - съдия, прокурор, знае им се какъв е аршина и мярката и се прави преценка кое е най- доброто за подсъдимия! УСПЕХ!
А съда Ви е накарал да помислите за споразумение, само поради една причина - не му се пишат мотиви! Това е! Надявам се, че съм бил полезен! Не забравяйте, че всичко е субективно - съдия, прокурор, знае им се какъв е аршина и мярката и се прави преценка кое е най- доброто за подсъдимия! УСПЕХ!
- ufijd
- Младши потребител
ufijd написа:"
а, колко струва да им се промени аршика и мярката ?
- usra_ovcova
- Потребител
Да мерси на всички
- deure25
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|