- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
детектор на лъжата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
детектор на лъжата
Здравейте!Моля ако някой може да ми отговори със сигурност при разследване за убийство дали е възможно да се използва детектор на лъжата ,за да се открие извършителят.Има ли такава практика у нас и ако да - каква е процедурата.Кой трябва да изиска да бъдат подложени заподозрените на такава процедура и каква е вероятността истината да излезе наяве.Наскоро брат ми почина от прободна рана и имам подозрение ,че е убит.Все още се води следствие,но засега по случая се води разследване за смърт по непредпазливост,което е съвсем невероятно.Искам хората в които се съмнявам да бъдат разпитани на детектор на лъжата,защото имам съмнения ,че не казват истината.Предварително ви благодаря за вниманието.
- nikiniki
- Нов потребител
Re: детектор на лъжата
"Детектора на лъжата", или полиграфа както е по-правилно да се нарича, и резултатите от него сами по себе си не са доказателство. Те са само насока накъде да се концентрират усилията на разследващите в търсене на "истински" доказателства.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Много надежди се залагат, според мен, напразно.
Няма норма, която да задължава някого да се подложи на полиграфа. Резултатите, поне доколкото ми е известно, не са доказателство по НПК.
А, да се позволи на трето, дори заинтересовано лице, да напътства работата на разследващите граничи с ... утопия.
Няма норма, която да задължава някого да се подложи на полиграфа. Резултатите, поне доколкото ми е известно, не са доказателство по НПК.
А, да се позволи на трето, дори заинтересовано лице, да напътства работата на разследващите граничи с ... утопия.
- Гост.
- Старши потребител
Полиграфа е една от тоталните заблуди за обществото.Не показва нищо друго, освен полицейската простотия по целия свят.Полиграфа не измерва нито един обективен фактор, който да е свързан с лъжа-истина.Ако сложат един притеснителен по прирора човек на полиграфа, самия факт, че е вързан с датчиците е достатъчен да даде лъжа на повечето въпроси, на които отговаря вярно.И обратното.До сега в практиката си никога не съм разрешил на милиционерите да качат на полиграфа някой, който има нещо общо с мои дела.
- 1968
- Потребител
1968 написа:Полиграфа е една от тоталните заблуди за обществото.Не показва нищо друго, освен полицейската простотия по целия свят.Полиграфа не измерва нито един обективен фактор, който да е свързан с лъжа-истина.Ако сложат един притеснителен по прирора човек на полиграфа, самия факт, че е вързан с датчиците е достатъчен да даде лъжа на повечето въпроси, на които отговаря вярно.И обратното.До сега в практиката си никога не съм разрешил на милиционерите да качат на полиграфа някой, който има нещо общо с мои дела.
така си е, полиграфа разгражда, докато боят ...изгражда !
- marek972
- Потребител
значи няма никакъв шанс да разбера истината ,освен ако хората които разследват и тея ,които дават показания не са достатъчно заинтересовани по случая.В моя случаи основно се работи по версия за самоубийство по непредпазливост,което съвсем почти е невъзможно от това,което съм видяла като обстановка и дрехите през които е нанесена прободната рана.Бих искала да знам дали мога да обжалвам след като приключи следствието и становището не ме удоволетворява ,и каква е вероятността да открия убиеца на брат си.По случая почти не са иззети никакви доказателства,освен един нож на който е имало кръв.след като следователката разреши да се отпечата стаята аз лично открих дрехите на брат си с които е бил облечен и през които е нанесено пробождането.това са три фанели и то дебели зимни дрехи.Раната е между лакатя и подмишницата.Не мога да си обясня как сам човек би се наръгал с лявата ръка там,би изчакал в стаята да му изтече почти всичката кръв и чак тогава да потърси помощ.Брат ми не е казал кой го е направил,явно е бил заплашен от извършителя.Според мен е бил задържан в стаята от някого,и не е могъл навреме да потърси помощ или поне да си превърже ръката да не кърви.
- nikiniki
- Нов потребител
Не е възможно една машина отчитаща вълнения и високо кръвно да бъде озаконена за свидетел от първо ниво.
На вас ви трябва адвокат,с практика в кръстосаните разговори който да разпита свидетелите,които ще бъдат своя детектор на лъжата или истината.Има и експертизи.Не се отказвайте толкова лесно,истината за вас трябва да излезе,защото е много лесно прободните рани на всички свидетели изведнъж да станат рани по непредпазливост.
А това ,че вие се съмнявате е отделен детектор.
На вас ви трябва адвокат,с практика в кръстосаните разговори който да разпита свидетелите,които ще бъдат своя детектор на лъжата или истината.Има и експертизи.Не се отказвайте толкова лесно,истината за вас трябва да излезе,защото е много лесно прободните рани на всички свидетели изведнъж да станат рани по непредпазливост.
А това ,че вие се съмнявате е отделен детектор.
-
namakak - Потребител
не съм се откала изобщо и няма да се откажа ,докато не разбера истината.Именно и затова се допитвам до всички за да знам какво мога и как да го направя.Засега каквото можах направих ,ще изчакам да видя какво ще бъде заключението на прокурора и ще продължа да търся помощ и съвети в по висши инстанции.Надявам се че ще има хора,които ще ми съдеистват.Извинявам се много,но забравих да попитам в какъв срок мога да обжалвам и къде трябва да стане това.Имам ли право след като приключи следствието да се запозная с веществените доказателства.Или това е работа на адвокатите.Моля ви да ми кажете какво точно имам право да изискам по делото.Тъй като е извършен само статичен оглед на мястото на инцидента,а след това аз намерих дрехите с които е бил облечен брат ми.Не би ли трябвало след като съм заявила на следователката,че се съмнявам за убииство да се направи и динамичен оглед.Трябва ли да изчакам рещението на прокурора,за което ми казаха че ще е готово след два месеца или да си потърся адвокат още от сега.От инцидента са изминали 22 дни.Благодаря за вниманието ви.
- nikiniki
- Нов потребител
Какво разбирате под "статичен" и "динамичен" оглед ?
- rts
- Активен потребител
nikiniki написа:От инцидента са изминали 22 дни.Благодаря за вниманието ви.
Niki, бъди сигурна, че полицията работи по всички възможни версии, законовият срок на разследване е два месеца, а когато е недостатъчен ( което е в 99.99 % от случаите) се удължава. Правят се множество експертизи, за някои от които (ДНК) може да се чака с месеци. На вас кой ви каза, че се води разследване "за смърт поради непредпазливост" ?, защото практиката при всеки открит труп е да се води разследване " за убийство".
Много, много рано е още за каквито и да е заключения по воденото разследване.
- marek972
- Потребител
Статичния оглед има приоритетно значение, защото обстановката се изследва във вида, в който е заварена, без да се извършват каквито и да било размествания на материалните обекти, които са към нея – чл. 156, ал. 3 НПК.. Статичният оглед се извършва при съблюдаване на изискванията за своевременност, изчерпателност, правилна последователност.
При динамичния оглед се извършва разместване на откритите предмети с оглед доизясняването на връзките между отделните обекти и откритите следи. Динамичният оглед позволява откриването на ценни следи и други веществени доказателства, които в много случаи не са били открити при статичния оглед. Извършването на динамичния оглед трябва да е свързано с проверката на определени следствени версии, като се държи сметка за закономерностите на отразяване на събитието на престъплението в обективната среда.
Използвана литература:
Беленски Р., Криминалистика., С. 2008.
Цеков Ц., Коцева Е., Криминалистика., С. 2006.
Наказателно процесуален кодекс, актуален към м. януари 2009 г.
При динамичния оглед се извършва разместване на откритите предмети с оглед доизясняването на връзките между отделните обекти и откритите следи. Динамичният оглед позволява откриването на ценни следи и други веществени доказателства, които в много случаи не са били открити при статичния оглед. Извършването на динамичния оглед трябва да е свързано с проверката на определени следствени версии, като се държи сметка за закономерностите на отразяване на събитието на престъплението в обективната среда.
Използвана литература:
Беленски Р., Криминалистика., С. 2008.
Цеков Ц., Коцева Е., Криминалистика., С. 2006.
Наказателно процесуален кодекс, актуален към м. януари 2009 г.
- nikiniki
- Нов потребител
Следователката ми каза,че се работи по версия самоубийство по непредпазливост,тъи като нямало улики да е имало друг човек там.Искам само да добавя,че и личната карта на брат ми не е намерена и до днес.За смъртния акт се наложи да вадим препис.Все още не мога да съм сигурна дали се работи по версия убийство,тъй като в момента не съм в България.От две години работя в чужбина.Благодаря на всички,които ми пишат и ми вдъхвате надежда,че ще успея да разбера истината.Или най-малкото,което очаквам логично обяснение как сам ще се наръгаш с нож,ще чакаш да ти изтече почти кръвта и чак тогава да потърсиш помощ.При кръвните проби не е намерен алкохол в кръвта.Това ми са последните данни,които получих днес.
- nikiniki
- Нов потребител
nikiniki написа:Цеков Ц., Коцева Е., Криминалистика., С. 2006.
ей тая книжка издирвам, някой има ли идея къде е останала бройчица ?
- marek972
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|