- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възобновяване на досъдебно производство.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
възобновяване на досъдебно производство.
Здравейте, имам следния казус: Става въпрос за ПТП, като виновния е напуснал местопроизшествието. Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В последствие досъдебното производство е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Пострадалият няма спомен какво е подписвал и че сам е искал да се прекрати производството. Въпроса ми е сега как може да се възобнови досъдебното наказателно производство, при положение че е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Благодаря!
- ralistef
- Нов потребител
Re: възобновяване на досъдебно производство.
ralistef написа:Здравейте, имам следния казус: Става въпрос за ПТП, като виновния е напуснал местопроизшествието. Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В последствие досъдебното производство е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Пострадалият няма спомен какво е подписвал и че сам е искал да се прекрати производството. Въпроса ми е сега как може да се възобнови досъдебното наказателно производство, при положение че е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Благодаря!
П.П. ...Вие, действително ли сте колега - юрист?!
search.php?author_id=60496&sr=posts
...Зададеното от Вас питане, е меко казано несериозно!
Последна промяна georgiev_sfbg на 26 Ное 2010, 10:09, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:ralistef написа:Здравейте, имам следния казус: Става въпрос за ПТП, като виновния е напуснал местопроизшествието. Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В последствие досъдебното производство е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Пострадалият няма спомен какво е подписвал и че сам е искал да се прекрати производството. Въпроса ми е сега как може да се възобнови досъдебното наказателно производство, при положение че е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Благодаря!
П.П. ...Вие, действително ли сте колега - юрист?!
search.php?author_id=60496&sr=posts
...Зададеното от Вас питане, е меко казано несериозно!
Жорев, какво те смути този път? Предполагам колегата е непрецизен, но явно дееца е открит и е приложена нормата на ал.3. Сега кой какви спомени имал...ирелевантно.
А колегата да уточни защо му е възобновяване на НП, след като в гражданско дело може да "осребрите вредите", стига да не са изминали 5 г. от откриване на дееца..
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Жорев, какво те смути този път? Предполагам колегата е непрецизен, но явно дееца е открит и е приложена нормата на ал.3. Сега кой какви спомени имал...ирелевантно. ...
ralistef написа:Здравейте, имам следния казус: Става въпрос за ПТП, като виновния е напуснал местопроизшествието. Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В последствие досъдебното производство е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Пострадалият няма спомен какво е подписвал и че сам е искал да се прекрати производството. Въпроса ми е сега как може да се възобнови досъдебното наказателно производство, при положение че е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. Благодаря!
НПК - Чл. 24. (1) Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
9. в предвидените в особената част на Наказателния кодекс случаи пострадалият или ощетеното юридическо лице до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд направи искане за прекратяване на наказателното производство;
ralistef написа:...Пострадалият няма спомен какво е подписвал и че сам е искал да се прекрати производството. ...
...А какво "ще правим", ако съвсем хипотетично, след една седмица или един месец, "спомените" му се "възвърнат"?!...
Последна промяна georgiev_sfbg на 26 Ное 2010, 10:09, променена общо 4 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Е, знам процесуалната норма, ама не разбирам какво искаш да ми кажеш?
Ма т`ва със спомените е толкоз разтегливо, че дори няма защо да му отделяме време. Повечето клиенти имат частична амнезия , когато установят, че ще трябва да плащат разни такси, за да им се присъдят обезщетения. Не от друго ги спохожда.
Обаче, ако фактите са коректни, привилегията няма да е приложима, така щото дееца е избягал.
Ма т`ва със спомените е толкоз разтегливо, че дори няма защо да му отделяме време. Повечето клиенти имат частична амнезия , когато установят, че ще трябва да плащат разни такси, за да им се присъдят обезщетения. Не от друго ги спохожда.
Обаче, ако фактите са коректни, привилегията няма да е приложима, така щото дееца е избягал.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Е, знам процесуалната норма, ама не разбирам какво искаш да ми кажеш?
...Най-малкото, не мисля, че в случая, нормата на Чл.24, ал.(1), т.9 от НПК, е приложима въобще!
До "ralistef":
...Това, да не е изпитен казус?!
Последна промяна georgiev_sfbg на 26 Ное 2010, 10:10, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:poli_g написа:Е, знам процесуалната норма, ама не разбирам какво искаш да ми кажеш?ralistef написа:...Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство ...В последствие досъдебното производство е прекратено на основание чл. 24, ал. 1, т. 9 от НПК. ...
...Най-малкото, не мисля, че в случая, нормата на Чл.24, ал.(1), т.9 от НПК, е приложима въобще!
Възможно ли ти е да не пействаш цялата шарения, а да кажеш с думи прости какво те смущава?
Ако те притеснява, че НП при ПТП и СТП е възможно да се прекрати, ще се наложи да прочетеш чл. 343(2)- идеална за казуса, стига да не бе напуснал онзи местопроизшествието и 343а ал.2( по-горе съм написала неправилно ал.3)- неотносима, защото помощта е имагинерна... в конкретния казус.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:...
Ако те притеснява, че НП при ПТП и СТП е възможно да се прекрати, ще се наложи да прочетеш чл. 343 и 343а ал.2( по-горе съм написала неправилно ал.3).
ralistef написа:...Става въпрос за ПТП, като виновния е напуснал местопроизшествието. Причинени са средни телесни увреждания и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител...
НК - Чл. 343. (Попр. - ДВ, бр. 29 от 1968 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:
а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;
б) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) тежка или средна телесна повреда, независимо дали са настъпили последиците по буква "а", наказанието е лишаване от свобода до четири години за тежка телесна повреда и до три години или пробация за средна телесна повреда;
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) За престъпления по ал. 1, букви "а" и "б" наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това.
НК - Чл. 343а. (1) (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., предишен текст на чл. 343а - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деецът след деянието по предходния член е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия или на пострадалите, наказанието е:
а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) по ал. 1, буква "б" - лишаване от свобода до три години при тежка телесна повреда и лишаване от свобода до две години или пробация при средна телесна повреда;
(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) За престъпление по ал. 1, буква "а" наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това.
Чл.343, ал.(2) и Чл.343а, ал.(2) от НК, са неприложими в случая!
Деецът, е избягал от местопроизшествието! Чл.343, ал.3, пр.4 от НК!
Последна промяна georgiev_sfbg на 26 Ное 2010, 10:22, променена общо 11 пъти
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Ако е имало ДСП, извършителят, е установен и в хода на разследването, е установено, че деянието е извършено по непредпазливост, при този вариант съм съгласен!
Изненада- повечето ПТП са по непредпазливост.
До тук укротихме гнева Пелеев( т.е. теб и шаренията), но за да може да се помогне на колега( нали форумът е за помощ между юристи) последния наистина следва да си направи услуга и да изложи коректно фактите. Залитането " пострадалото не помни да е подписвало..." е наистина несериозно.
Приемете, че материалите не са тайна за съответните разследващи, респективно решаващи органи, което изключва злоупотреби.
Склонна съм да вярвам на органите, не на пострадалото лице.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Ако е имало ДСП, извършителят, е установен и в хода на разследването, е установено, че деянието е извършено по непредпазливост, при този вариант съм съгласен!
...Но деецът, е избягал от местопроизшествието!
Изненада- повечето ПТП са по непредпазливост.
До тук укротихме гнева Пелеев( т.е. теб и шаренията)...
Поли, Поли...!
...Във връзка с конкретно зададения казус от питащата, си припомни Чл.343, ал.(3), пр.4 от НК!
НК - Чл. 343. (3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, наказанието е:
а) при тежка или средна телесна повреда - лишаване от свобода до пет години, а в особено тежки случаи - до осем години;
Последна промяна georgiev_sfbg на 26 Ное 2010, 10:23, променена общо 6 пъти
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Поне дваж го написах...
п.п. Ти наистина си упорит, но аз се омитам от темата. Важното е, че уточнихме с теб привилегиите.
п.п. Ти наистина си упорит, но аз се омитам от темата. Важното е, че уточнихме с теб привилегиите.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::) Поне дваж го написах...
Чл.24, ал.(1), т.9 от НПК, е неприложим в случая!
Деецът, е избягал от местопроизшествието!
...Как да ти се обясни по-просто?!
...Чети внимателно, ако се налага и по два пъти!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Моля да не коригираш постовете си, че ми се завива свят да чета едно и също по няколко пъти.
Ти да не си чел това ДП, че да знаеш правната квалификация? Цялата тема стене от липса на коректни данни, но да поспорим. Е, не ми се спори.
Приятна вечер.
п.п. Ако приема тезата ти, и на колегата, значи да приема, че има некоректно "вмешателство", а опитът ми сочи, че толкоз простота няма да срещнеш поне не и при магистрат. Дали бях изчерпателна?
Ти да не си чел това ДП, че да знаеш правната квалификация? Цялата тема стене от липса на коректни данни, но да поспорим. Е, не ми се спори.
Приятна вечер.
п.п. Ако приема тезата ти, и на колегата, значи да приема, че има некоректно "вмешателство", а опитът ми сочи, че толкоз простота няма да срещнеш поне не и при магистрат. Дали бях изчерпателна?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Моля да не коригираш постовете си, че ми се завива свят да чета едно и също по няколко пъти.
Приятна вечер.
Съгласно изложената фактическа обстановка по казуса:
Деянието, следва да се квалифицира по Чл.343, ал.(3) - пр.4, б."а" - пр.1, алт.2 във вр. с Чл.342, ал.(1) от НК.
В случая, нормата на Чл.24, ал.(1), т.9 от НПК, е неприложима! Налице, е процесуално нарушение.
Прокурор от РП, ли е постановил прекратяване на НП - на основание Чл.24, ал.(1), т.9 от НПК?
П.П. ...Според мен, се касае по-скоро за изпитен казус, от колкото за реален случай!
...Да дадем думата на "ralistef", все пак!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|