начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

надраскали целия капак на колата с надпис "Не спирай тук"

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

надраскали целия капак на колата с надпис "Не спирай тук"

Мнениеот mariela_mimi » 27 Сеп 2010, 11:53

Здравейте,
надявам се това е правилното място за моят проблем. Вчера са ми надраскали целия капак на колата с надпис "Не спирай тук" на паркинга пред блока, като не бях спряла пред нечия врата,а пред прозореца на офис, който е под блоковото пространство. Бих искала да подам жалба, но незнам какъв е редът. Първо в РПУ ли следва да пусна жалбата или направо в прокуратурата? Какво трябва да напиша - да опиша какво се е случило и да посоча, че искам виновника да оправи щетите, които е нанесъл или просто да му се наложи някаква глоба за това?
Благодаря предварително :)
mariela_mimi
Нов потребител

Re: надраскали целия капак на колата с надпис "Не спирай тук"

Мнениеот Pause » 27 Сеп 2010, 16:30

Според ,мен е по добре ако имате КАСКО към застрахователя но преди това ,да се обадите на КАТ. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот dizhel » 27 Сеп 2010, 16:37

Пишете жалба до началника на полицейското управление за извършено престъпление по чл. 216 ал.4, вр. ал.1 от НК- повреждане в маловажни случаи. Жалбата е свободен текст, посочете пълните си данни и телефон. За жалост е трудно за доказване, но нищо не се знае предварително.
dizhel
Потребител

Мнениеот mariela_mimi » 27 Сеп 2010, 16:57

Благодаря dizhel, сега ще го намеря да го прочета този чл.216 и ще го впиша в жалбата си. За съжаление си мисля, че нищо няма да постигна с тази жалба, но все пак ще опитам, защото ми се иска нещата да започнат да се променят в тази държава.
Pause, за съжаление нямам каско :( , но проблемът е не толкова в отстраняването на надписа, колкото в самата проява
mariela_mimi
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 27 Сеп 2010, 17:40

mariela_mimi написа:Благодаря dizhel, сега ще го намеря да го прочета този чл.216 и ще го впиша в жалбата си. За съжаление си мисля, че нищо няма да постигна с тази жалба, но все пак ще опитам, защото ми се иска нещата да започнат да се променят в тази държава.

ето ви го

но моят съвет е недейте, сложно е обяснение, но ...абе ..недейте, да не говорим, че ВЕЧЕ това престъпление е от частно-правен характер и не влиза във вездесъщата полицейска статистика ...

Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който унищожи, разруши или повреди свое ипотекирано или заложено имущество, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до две хиляди лева.

(3) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който, като осъществи нерегламентиран достъп до компютър от значение за предприятие, учреждение, юридическо или физическо лице, и по този начин унищожи или повреди чуждо имущество, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до десет хиляди лева.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или глоба от сто до триста лева.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици или ако деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, или ако деянието е свързано с унищожаване или повреждане на елементи от далекосъобщителната мрежа, наказанието е лишаване от свобода до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деянието по ал. 1, 2, 3 и 5 е извършено по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от сто до триста лева.
Последна промяна marek972 на 27 Сеп 2010, 17:44, променена общо 2 пъти
marek972
Потребител

Мнениеот Pause » 27 Сеп 2010, 17:42

Ами самата проява ,сама по себе си засяга отрицателно вашето имущество така че може да имате напредвид и ГИ давността започва да тече от откриване на дееца Чл.114 във връзка с Чл45 ЗЗД.Може би е злоумишлено действие на трето лице.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Сеп 2010, 19:02

dizhel написа:Пишете жалба до началника на полицейското управление за извършено престъпление по чл. 216 ал.4, вр. ал.1 от НК- повреждане в маловажни случаи. Жалбата е свободен текст, посочете пълните си данни и телефон. За жалост е трудно за доказване, но нищо не се знае предварително.

...И защо решихте, че случаят, е маловажен?! :?:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот voltron » 27 Сеп 2010, 19:10

georgiev_sfbg имаш по - важна мисия. Громи и оборвай домоуправителите.
На глава от форума са мнозинство - требе помощ.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот dimist » 27 Сеп 2010, 19:31

В сигнала до прокуратурата / или в жалбата до МВР / не си позволявайте да правите правни квалификации, още по малко да изписвате текстове от НК. Просто опишете фактическата обстановка такава, каквато е.
dimist
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 27 Сеп 2010, 22:29

Понякога почвам да си мисля, че тук форума не е за помощ на заблудени души, а за чисто теоретическа еквилибристика и показване на възможността за цитиране на закони.
Разбирам, това ви е работата, ама .... малко се приземете, бе хора :)
Реално някой има ли съмнение, че собственика на надписаното возило ще пие една студена вода? Нищо, ама абсолютно нищо няма да последва, ако ще да се тръшка по корем на стълбищата на РПУ-то и да пише жалбата със собствената си кръв.
Какво - ще пратят капака на графологична експертиза? Ще анализират състава на боята от спрея и ще търсят кой е продал флакона? Моля ви, сериала "От престъплението" е художествена измислица, това в реалния живот на обикновения човечец няма да му се случи никога, ама съвсем никога, особено в тази държава. не губете времето на полицията, оправете си колата и гледайте къде спирате в бъдеще.
Последна промяна TheOldMan на 27 Сеп 2010, 23:00, променена общо 1 път
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот zidaromazach » 28 Сеп 2010, 02:03

Каквито и да са юридическите съвети, логическите си ги схващате, нали?
"Не спирай тук"
Другият вариант е като се махнеш и наблюдаваш кой всъщност "спира там", да им направиш някой золум. Но това официално, (освен ако не си кимириец), е противозаконно.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот dimist » 07 Окт 2010, 15:31

Eurolinker явно е изключил личните си съобщения, затова му отговарям тук-в сигнала до прокуратурата се описва само фактическата обстановка, без да се правят правни квалификации, още по малко - да се цитират текстове от НК, за да се предпази човек от евентуално наказателно производство за набеждаване в престъпление.
dimist
Потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Окт 2010, 12:10

mariela_mimi написа:Здравейте,
надявам се това е правилното място за моят проблем. Вчера са ми надраскали целия капак на колата с надпис "Не спирай тук" на паркинга пред блока, като не бях спряла пред нечия врата,а пред прозореца на офис, който е под блоковото пространство. Бих искала да подам жалба, но незнам какъв е редът. Първо в РПУ ли следва да пусна жалбата или направо в прокуратурата? Какво трябва да напиша - да опиша какво се е случило и да посоча, че искам виновника да оправи щетите, които е нанесъл или просто да му се наложи някаква глоба за това?
Благодаря предварително :)

Тук вече ще пише и Професионалният домоуправител, нищо не можете да направите с РПУ или Прокурор, с колата при застрахователя си .Ако в застрахователният Ви договор имате клауза за доверен сервиз по добре го направете, иначе ще вземете едни 50-60лв за нанесена щета.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Наказателно право