начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

съвкупност или поглъщане

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съвкупност или поглъщане

Мнениеот m_polly » 29 Сеп 2010, 16:36

Залавят 2 момчета с 5 саксии канабис и в постановлението за привличане на обвиняем са посочени престъпления по чл.354а ал.3 т.1 ("Който без надлежно разрешително придобие или държи наркотични вещества или техни аналози...") и чл. 354в ал.1 ("Който засява или отглежда растения от опиев мак и кокаинов храст или растения от рода на конопа..").

Аз мисля, че засаждането и отглеждането поглъщат придобиването и държането. Но чета съдебна практика, в която се налагат отделни наказания. Какво е вашето мнение?
m_polly
Потребител

Re: съвкупност или поглъщане

Мнениеот law_master » 29 Сеп 2010, 16:51

ами според мен си е съвкупност, при това реална. Опита за убийство поглъща тежката телесна поверда. Едното престъпление се съдържа в другото, но има и отделни характерни само за него белези. Докато във вашия случай са налице две отделни престъпления които нямат общи белези. Който придобие, може да засади, а който засади може и да не ги държи. Това е моето мнение.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот m_polly » 29 Сеп 2010, 17:46

А който отглежда, не държи ли?
m_polly
Потребител

Мнениеот 1968 » 29 Сеп 2010, 21:13

Въпроса принципен ли е за съвкупност между съставите, или касае конкретния казус.
1968
Потребител

Мнениеот m_polly » 30 Сеп 2010, 07:37

И двете.
m_polly
Потребител

Мнениеот 1968 » 30 Сеп 2010, 08:41

Питам, защото резултата е различен.По принцип е възможна съвкупност, но в твоя казус такава няма.Наркотичните вещества са продукта от растенията и предмета на двете престъпления е различен.
1968
Потребител

Мнениеот system » 30 Сеп 2010, 10:58

1968 написа:По принцип е възможна съвкупност, но в твоя казус такава няма.Наркотичните вещества са продукта от растенията и предмета на двете престъпления е различен.

+ 1. Преди съставящият наркотичното вещество компонент (във Вашия случай листата на конопа) да бъде отделен от растението, имаме само чл. 354в от НК. Ако при Вашите хора са намерили само растенията в саксиите, без "набрана" листна маса, нямате съвкупност с чл. 354а
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Сеп 2010, 11:18

system написа:
1968 написа:По принцип е възможна съвкупност, но в твоя казус такава няма.Наркотичните вещества са продукта от растенията и предмета на двете престъпления е различен.

+ 1. Преди съставящият наркотичното вещество компонент (във Вашия случай листата на конопа) да бъде отделен от растението, имаме само чл. 354в от НК. Ако при Вашите хора са намерили само растенията в саксиите, без "набрана" листна маса, нямате съвкупност с чл. 354а

+1!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Сеп 2010, 11:27

system написа:

Това с "набраната" листна маса ме накара да се замисля какво би било положението,ако са понападали малко листица наоколо..Този резултат от отглеждането,може ли да доведе до другото престъпление?
Относно съвкупността,смятам че такава може да има,но само като реална,не "идеална".
А това е всъщност питането-възможна ли е идеална съвкупност,само с очертаното единствено поведение(няма съмнение,че реална винаги е възможна).
И тук,като види нападалите листа,макар да не ги е прибрал някъде си,вече е налице друго деяние-държи ги(продуктите).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот system » 30 Сеп 2010, 13:51

svettoslav написа:
system написа:

Това с "набраната" листна маса ме накара да се замисля какво би било положението,ако са понападали малко листица наоколо..Този резултат от отглеждането,може ли да доведе до другото престъпление?
Относно съвкупността,смятам че такава може да има,но само като реална,не "идеална".
А това е всъщност питането-възможна ли е идеална съвкупност,само с очертаното единствено поведение(няма съмнение,че реална винаги е възможна).
И тук,като види нападалите листа,макар да не ги е прибрал някъде си,вече е налице друго деяние-държи ги(продуктите).

:shock: E не ... :lol: за тази възможност не се сетих. Вярно, като си замислим, види ли нападалите листа, ако не ги изхвърли а ги остави там, си е евентуален умисъл :D .
Само не знам дали падат така - мисля че не. това все пак не са есенни листа :wink: . Май трябваше да ги берат. Трябва в темата да се включи някой с опит. А с това следене :? .
Иначе съм съгласен за невъзможността да бъде идеална съвкупност.
system
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Сеп 2010, 18:03

system написа:Май трябваше да ги берат. Трябва в темата да се включи някой с опит.

Да,с повече опит в брането.Не разбирам нищо от наркотици,честно казано,макар че имам в момента нещо подобно.Според мен ако види листата и ги остави си е пряк умисъла.Изглежда евентуален,но не е .Държи ги и толкоз.Както се възприема в практиката-щом като има неизбежност на последиците-пряк умисъл.Тук пък идва въпроса какви са последиците.Ако възприемем делението на формални и резултатни,на което не съм му привърженик,излиза че имаме "формалност".Държи ги и туй то.Няма резултат.Но пак казвам,че не възприемам това нещо.Има деяния,където става ясно,че такова разграничение,не само че няма никакъв смисъл(освен теоретичен аспект),но и може да доведе до големи бъркотии в правоприлагането.
Все пак е пряк.Допуска да стоят тия неща у тях,но си казва в крайна сметка "Ами нека да седят там".В съзнанието му има положителност-"Нека да е така","Така да бъде",тоест иска да е така.
Но може и да не е така :D
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот m_polly » 01 Окт 2010, 09:00

Все пак това е правната квалификация на разследващия полицай.
Вчера говорих с един адвокат и той ме попита има ли доказателства, че растенията са засяти и отгледани от хората, които живеят там. Тоест - фактът, че в дома ти има растения(което е констатирано от полицията) не презюмира пресъплението по чл. 354в.
m_polly
Потребител

Мнениеот fani_i » 01 Окт 2010, 09:20

svettoslav написа:
system написа:

Ако приемем, че падналите листенца не са изхвърлени, то изводът не може да бъде еднозначен, при следните обстоятелства: студентска квартира (най-често), почиствана с неособено усърдие, саксийки с други цветя, от които също може да се окажат нападали листа, смесени с конопените. Като прибавим и други остатъци по пода от гости, купони, домакини...(виждала съм го), умисълът ми се види единствено към немарливост и твърде насилен към държане. Ако исках да си ги държа листенцата, със сигурност нямаше само те да ми се диплят на пода, щяха да са грижовно прибрани на друго място.
fani_i
Потребител

Мнениеот m_polly » 01 Окт 2010, 15:28

Хора, това са измислици - няма паднали листа от коноп (освен ако не е изсъхнал, т.е. умрял). Това е плевел - не му пада тук там листенце, ако не го поливаш.
m_polly
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 01 Окт 2010, 18:33

m_polly написа:Хора, това са измислици - няма паднали листа от коноп (освен ако не е изсъхнал, т.е. умрял). Това е плевел - не му пада тук там листенце, ако не го поливаш.

Изображение
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право