начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Отвод на прокурор

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отвод на прокурор

Мнениеот rimisark » 07 Сеп 2009, 15:17

Прокурор от окр. прокуратура се е произнесъл веднъж с постановление за прекратяване на ДП .
Апелативна прокуратура отменя постановлението за прекратяване и ДП се възобновява.
Поискахме отвод на прокурора на основание чл. 47 ,ал.1 - той отказа
Обжалвахме отказа пред Апелативна прокуратура - оставиха ми жалбата без уважение с мотивировка , че няма данни , че прокурора може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.
При тази ситуация - по смисъла на чл. 47 ,ал.1 и 2 , във вр. чл.29 ал.1,т.1 , б."в" НПК прокурорът от окр. прокуратура длъжен ли е да си направи отвод.

Според мен -да . Как да реагирам на отказът на АП , с който не уважава жалбата ?
rimisark
Младши потребител

Re: Отвод на прокурор

Мнениеот karlson » 09 Сеп 2009, 12:23

Произнасяне с постановление за прекратяване никога не е било и няма да бъде основание за отвод на прокурора....
Основанията за отвод за изчерпателно изброени в чл. 47, вр. чл. 29 НПК
karlson
Потребител

Мнениеот sisi19 » 08 Сеп 2010, 14:23

Във връзка стемата, и аз да попитам за насока.
По жалба, РП отказва да образува ДП. Обжалвам пред ОП. Тя също отказва да образува ДП. Обжалвам пред АП, АП връща преписката на ОП. ОП отказва 2-ри път да образува ДП. Обжалвам пред АП. Тя също отказва ДП.Сега ще обжалвам пред КП. Но преди няколко дена случайно попаднах на решение по което е участвал прокурора който е постановил вторият отказ за образуване на ДП, срещу лицата към които искам да се образува.Т.е - той е бил прокурор по друго дело на същите лица.
1.Трябвало ли е прокурора сам да си направи самоотвод на основание чл. 29, т.3 от НПК.
2. В жалбата си до КП, мога ли да искам само въз основа на това, преписката да се върне обратно и да се образува ДП, или само да го спомена като факт, свързвайки го с останалите ми доводи.

Благодаря предварително
sisi19
Потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2010, 16:24

sisi19 написа:Т.е - той е бил прокурор по друго дело на същите лица.
1.Трябвало ли е прокурора сам да си направи самоотвод на основание чл. 29, т.3 от НПК.

Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:....
3. който е бил прокурор по делото;

Според теб дали има основание за отвод, като ти припомням кои точно са основанията за отвод на прокурора:
Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.
Някъде тук да виждаш т.3 на чл.29, ал.1 като основание за отвод?
sisi19 написа:2. В жалбата си до КП, мога ли да искам само въз основа на това, преписката да се върне обратно и да се образува ДП, или само да го спомена като факт, свързвайки го с останалите ми доводи.

Не забравяй, че обжалваш отказ да се образува ДП, като поддържаш направеното искане.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот lexiss » 08 Сеп 2010, 21:46

по т. 1 - Не.
по т. 2 - Можеш да искаш всичко, друг е въпросът какво ще ти дадат :)
Това, че прокурорът е бил такъв и по друго дело с обвиняем, срещу когото искате да се образува ДП, не е основание за самоотвод или отвод. Ама никакво!
Съветът ми е - търсете нови данни, които да са "достатъчно" по смисъла на НПК за образуване на ДП, а не се впускайте в теории на конспирацията.
lexiss
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Сеп 2010, 10:54

lexiss,andy70 - благодаря за отговорите.
lexiss - как да търся нови данни като практически, прокурорите отказват да съберат доказателствата искани от мен и да разпитат свидетелите ми.
Дори по преписката няма и обяснение на страните. :roll:
sisi19
Потребител

Мнениеот lexiss » 09 Сеп 2010, 23:33

Не разбрах преписката дали е минала през полицията. Ако е така, имам идея какво можете да направите и може и да свърши работа.
lexiss
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 10 Сеп 2010, 09:27

lexiss написа:Не разбрах преписката дали е минала през полицията. Ако е така, имам идея какво можете да направите и може и да свърши работа.

Не, въобще не е изпратена до там.
Просто прокурорите се произнасят въз основа на решенията на две граждамски инстанции, които са взаимно различни.
Обвиненията ми са по чл. 313 и 290 от НК.
До колкото съм на ясно на НПК, прокурора няма право да ми откаже събирането на доказателствата и разпита на свидететелите които искам да изложат дадените факти.
sisi19
Потребител

Мнениеот lexiss » 10 Сеп 2010, 13:50

sisi19 написа:Просто прокурорите се произнасят въз основа на решенията на две граждамски инстанции, които са взаимно различни.
Обвиненията ми са по чл. 313 и 290 от НК.

???????
lexiss
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Сеп 2010, 09:10

rimisark написа:Прокурор от окр. прокуратура се е произнесъл веднъж с постановление за прекратяване на ДП .
Апелативна прокуратура отменя постановлението за прекратяване и ДП се възобновява.
Поискахме отвод на прокурора на основание чл. 47 ,ал.1 - той отказа
Обжалвахме отказа пред Апелативна прокуратура - оставиха ми жалбата без уважение с мотивировка , че няма данни , че прокурора може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.
При тази ситуация - по смисъла на чл. 47 ,ал.1 и 2 , във вр. чл.29 ал.1,т.1 , б."в" НПК прокурорът от окр. прокуратура длъжен ли е да си направи отвод.

Според мен -да . ...

ДЛЪЖЕН Е!

НПК - Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.
(2) В случаите по ал. 1 прокурорът е длъжен сам да си направи отвод.

НПК - Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:
1. който е участвал в състава на съда, постановил:
в) определение, с което се прекратява наказателното производство;

rimisark написа:...Как да реагирам на отказът на АП , с който не уважава жалбата ?

Подайте искане за отвод на прокурора - до ВКП!

...И не на последно място, нека не забравяме и:
НПК - Чл. 29.(2) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

:idea: :arrow: ...Апропо, на какво основание, въпросният прокурор от Окръжна прокуратура, е прекратил наказателното производство?
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право