Прокурор от окр. прокуратура се е произнесъл веднъж с постановление за прекратяване на ДП .
Апелативна прокуратура отменя постановлението за прекратяване и ДП се възобновява.
Поискахме отвод на прокурора на основание чл. 47 ,ал.1 - той отказа
Обжалвахме отказа пред Апелативна прокуратура - оставиха ми жалбата без уважение с мотивировка , че няма данни , че прокурора може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.
При тази ситуация - по смисъла на чл. 47 ,ал.1 и 2 , във вр. чл.29 ал.1,т.1 , б."в" НПК прокурорът от окр. прокуратура длъжен ли е да си направи отвод.
Според мен -да . Как да реагирам на отказът на АП , с който не уважава жалбата ?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отвод на прокурор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отвод на прокурор
Произнасяне с постановление за прекратяване никога не е било и няма да бъде основание за отвод на прокурора....
Основанията за отвод за изчерпателно изброени в чл. 47, вр. чл. 29 НПК
Основанията за отвод за изчерпателно изброени в чл. 47, вр. чл. 29 НПК
- karlson
- Потребител
Във връзка стемата, и аз да попитам за насока.
По жалба, РП отказва да образува ДП. Обжалвам пред ОП. Тя също отказва да образува ДП. Обжалвам пред АП, АП връща преписката на ОП. ОП отказва 2-ри път да образува ДП. Обжалвам пред АП. Тя също отказва ДП.Сега ще обжалвам пред КП. Но преди няколко дена случайно попаднах на решение по което е участвал прокурора който е постановил вторият отказ за образуване на ДП, срещу лицата към които искам да се образува.Т.е - той е бил прокурор по друго дело на същите лица.
1.Трябвало ли е прокурора сам да си направи самоотвод на основание чл. 29, т.3 от НПК.
2. В жалбата си до КП, мога ли да искам само въз основа на това, преписката да се върне обратно и да се образува ДП, или само да го спомена като факт, свързвайки го с останалите ми доводи.
Благодаря предварително
По жалба, РП отказва да образува ДП. Обжалвам пред ОП. Тя също отказва да образува ДП. Обжалвам пред АП, АП връща преписката на ОП. ОП отказва 2-ри път да образува ДП. Обжалвам пред АП. Тя също отказва ДП.Сега ще обжалвам пред КП. Но преди няколко дена случайно попаднах на решение по което е участвал прокурора който е постановил вторият отказ за образуване на ДП, срещу лицата към които искам да се образува.Т.е - той е бил прокурор по друго дело на същите лица.
1.Трябвало ли е прокурора сам да си направи самоотвод на основание чл. 29, т.3 от НПК.
2. В жалбата си до КП, мога ли да искам само въз основа на това, преписката да се върне обратно и да се образува ДП, или само да го спомена като факт, свързвайки го с останалите ми доводи.
Благодаря предварително
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:Т.е - той е бил прокурор по друго дело на същите лица.
Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:....
3. който е бил прокурор по делото;
Според теб дали има основание за отвод, като ти припомням кои точно са основанията за отвод на прокурора:
Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.
Някъде тук да виждаш т.3 на чл.29, ал.1 като основание за отвод?
sisi19 написа:2. В жалбата си до КП, мога ли да искам само въз основа на това, преписката да се върне обратно и да се образува ДП, или само да го спомена като факт, свързвайки го с останалите ми доводи.
Не забравяй, че обжалваш отказ да се образува ДП, като поддържаш направеното искане.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
по т. 1 - Не.
по т. 2 - Можеш да искаш всичко, друг е въпросът какво ще ти дадат
Това, че прокурорът е бил такъв и по друго дело с обвиняем, срещу когото искате да се образува ДП, не е основание за самоотвод или отвод. Ама никакво!
Съветът ми е - търсете нови данни, които да са "достатъчно" по смисъла на НПК за образуване на ДП, а не се впускайте в теории на конспирацията.
по т. 2 - Можеш да искаш всичко, друг е въпросът какво ще ти дадат
Това, че прокурорът е бил такъв и по друго дело с обвиняем, срещу когото искате да се образува ДП, не е основание за самоотвод или отвод. Ама никакво!
Съветът ми е - търсете нови данни, които да са "достатъчно" по смисъла на НПК за образуване на ДП, а не се впускайте в теории на конспирацията.
- lexiss
- Младши потребител
lexiss,andy70 - благодаря за отговорите.
lexiss - как да търся нови данни като практически, прокурорите отказват да съберат доказателствата искани от мен и да разпитат свидетелите ми.
Дори по преписката няма и обяснение на страните.
lexiss - как да търся нови данни като практически, прокурорите отказват да съберат доказателствата искани от мен и да разпитат свидетелите ми.
Дори по преписката няма и обяснение на страните.
- sisi19
- Потребител
Не разбрах преписката дали е минала през полицията. Ако е така, имам идея какво можете да направите и може и да свърши работа.
- lexiss
- Младши потребител
lexiss написа:Не разбрах преписката дали е минала през полицията. Ако е така, имам идея какво можете да направите и може и да свърши работа.
Не, въобще не е изпратена до там.
Просто прокурорите се произнасят въз основа на решенията на две граждамски инстанции, които са взаимно различни.
Обвиненията ми са по чл. 313 и 290 от НК.
До колкото съм на ясно на НПК, прокурора няма право да ми откаже събирането на доказателствата и разпита на свидететелите които искам да изложат дадените факти.
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:Просто прокурорите се произнасят въз основа на решенията на две граждамски инстанции, които са взаимно различни.
Обвиненията ми са по чл. 313 и 290 от НК.
???????
- lexiss
- Младши потребител
rimisark написа:Прокурор от окр. прокуратура се е произнесъл веднъж с постановление за прекратяване на ДП .
Апелативна прокуратура отменя постановлението за прекратяване и ДП се възобновява.
Поискахме отвод на прокурора на основание чл. 47 ,ал.1 - той отказа
Обжалвахме отказа пред Апелативна прокуратура - оставиха ми жалбата без уважение с мотивировка , че няма данни , че прокурора може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.
При тази ситуация - по смисъла на чл. 47 ,ал.1 и 2 , във вр. чл.29 ал.1,т.1 , б."в" НПК прокурорът от окр. прокуратура длъжен ли е да си направи отвод.
Според мен -да . ...
ДЛЪЖЕН Е!
НПК - Чл. 47. (1) Заинтересованите лица могат да поискат отвод на прокурора в случаите на чл. 29, ал. 1, т. 1, 4 - 8 и ал. 2.
(2) В случаите по ал. 1 прокурорът е длъжен сам да си направи отвод.
НПК - Чл. 29. (1) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател:
1. който е участвал в състава на съда, постановил:
в) определение, с което се прекратява наказателното производство;
rimisark написа:...Как да реагирам на отказът на АП , с който не уважава жалбата ?
Подайте искане за отвод на прокурора - до ВКП!
...И не на последно място, нека не забравяме и:
НПК - Чл. 29.(2) Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.
...Апропо, на какво основание, въпросният прокурор от Окръжна прокуратура, е прекратил наказателното производство?
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|