начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Мнениеот johnyjohny » 02 Юли 2009, 16:36

Здравейте,

Елементарен въпрос!

Не съм юрист и ми е интересно...ако те осъдят по един закон и после закона се промени(обнародва се в държавен вестник и тн.) - после какво се прави? Сменя ти се присъдата...насрочва се ново дело, или???

Благодаря много!
johnyjohny
Нов потребител

Re: Ако те осъдят по един закон и закона се промени?

Мнениеот advokat__nikolov » 02 Юли 2009, 23:22

Проблематиката за действието на наказателноправните норми по време буди голям практически интерес. Институтът путативно въвежда заблужданеито за лесно приложение, но това не е така в действителност.

Принципът е следният : че за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му.

Това определение (определение, защото нормата е определителна) е пределно ясно. Нужно е да се изтъкне, че в тая хипетаза важи принципът за довършване на изпълнителното деяние, но не и че резултатът трябва да е настъпил. Значи, ще квалифицираме деянието по онзи закон, при който изпълнителното деяние е довършено, ако не е довършено самото престъпление. Цялото осъществяване на престъпния състав е без значение, тъй като е напълно възможно резултаът да настъпи по времето на новия закон, но никой не може да се съобрази с този нов закон, защото не е съществувал по време на извършване на деянието.

Напълно е и възможно да последват различни закони от тези, които са действали по време на довършването на изпълнителното деяние, респ на престъплението. Кой ще се приложи? Това е принцъпът на обратното действие на Наказателния закон.

Ал.2 на чл 2 гласи : Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца.

Ето и правилното тълкуване на ал.2, т.е. ще си отговорим на въпроса при какви предпоставки ще се приложи по-благоприятния закон.

Първо, необходимо изпълнителното деяние, респ. престъплението да е довършено при действието на даден закон.

Второ, пак по времето на действието на този закон, действията по реализацията на наказателната отговорност на дееца трябва да са започнали, и то по времето на закона, по който последният е извършил престъпното деяние. Иначе ще се приложи ал.1.

Трето, до момента, когато присъдата влезе в законна сила, трябва да последва задължително по-благоприятен за дееца закон, за да се приложи именно той. Ако последвалият закон не е по-благоприятен престъплението няма да се квалифицира по ал.2, а по ал. 1, а именно: за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му. И това е така, защото новият закон не е по-благоприятен за дееца.

Значи, присъдата не трябва да е влязла в законна сила. В срока за обжалване деецът може да жали на втора инстанция, за да се възползва по правилото на ал.2. Но новия закон може да е възникнал не на първа, а на втора инстанция. Дори и деецът да жали пред касационната инстанция-това е без значение, защото касационния съд не издава присъди. Той в случая може: Присъдата и решението подлежат на отмяна или изменение по касационен ред:

1. когато е нарушен законът;
2. когато е допуснато съществено нарушение на процесуални правила;
3. когато наложеното наказание е явно несправедливо.

И конкретно на въпроса Ви- щом присидата влезе в сила-край-новият по-благоприятен закон няма как да помогне.
Последна промяна advokat__nikolov на 03 Юли 2009, 01:41, променена общо 3 пъти
advokat__nikolov

Мнениеот student_pravo » 17 Авг 2009, 16:44

Така е, последващият закон в случая не Ви интересува.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот dimist » 17 Авг 2009, 18:05

Накратко - ако изменението в закона е след влизане на присъдата в сила - пиеш една вода/ не много студена, да не те пресече/ и забравяш.
Ако изменението е преди присъдата да влезе в сила - викаш ура. Адвоката ти знае останалото.
dimist
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Авг 2009, 02:03

Здравейте,
Тук ще се включа с личното ми мнение по въпроса
Преди промяна на текста от Закона по, който е било осъдено едно лице, той е указвал някаква причина поради, която дадено действие не трябва да се върши. Ако едно лице обаче го наруши, тоест извърши действието, когато е било збранено, то това лице трябва да си понесе наказанието. Най – малко защото същото е било със съзнанието, че извършва нещо незаконно (непознаването на Закона не оправдава...)
Да и мен би ме било яд ако пребия съседът ми, който на свой ред бие жена си ежедневно. И за това ме осъдят, да речем на три години, и в края на първата това ми нарушение отпадне от Закона. Ама в крайна-сметка съм го извършил със съзнанието, че за това се влиза в панделата и да съм го мислил тогава... И да, наистина би ми останала утехата в една студена водица. :wink:
Друг е въпроса, че по тази тема има юридически и смислени отговори.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 19 Авг 2009, 12:44

johnyjohny написа:...ако те осъдят по един закон и после закона се промени(обнародва се в държавен вестник и тн.) - после какво се прави? ...

За трети път -- много добър въпрос! Виждате как при действащата правна система в България не се произвежда съдебна справедливост и така нареченото управляващо политическо мнозинство има възможност да си прави и променя каквото поиска не само със законодателната и изпълнителната власти, но и със съдебното производство. Когато в мрежата лега-лабиринти те си регламентират например, че престъпник е окрадения, а крадецът е потърпевш, то такива следва да бъдат и издаваните присъди. В името на народа. Разбира се, докато съответното управляващо мнозинство не бъде сменено и следващото политическо не започне също да си прави каквото поиска. Разбирате ли, така са поставени нещата, че и въпросът, който задавате всъщност не е юридически, а е политически. Самото наказателно право те го разбират като наказателна политика. Иначе Вашият въпрос изобщо не би бил възможен
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 24 Юни 2010, 02:42

Уважаеми господа,
Понеже съм потърпевш в следствие на непромен член на ЗБЛД член 76.т 4,5 и 6 спрямо който е наложана ПАМ мярка за свободно движение в пределите на границите на ЕО имам следващия въпрос.
Ако сам по варховенство първо гражданин на ЕС а после на България, зашто един нетранспониран закон от ЕС в балгарското законодателство и ако е Директивата на ЕС това транспониране наложила , позволява на българското законодателство да ми забранява свободно движение поради икономически съображения в границите на ЕО. Свободното движение на гражданите на ЕС е неспорна и неприкосновена категория освен когато е застрашена обществената сигурност, обществен ред и общественото здраве.
В този дух и е нашумялото решение на ВАС от месец март 2010 година.
Но на всички действашти лица в театрото наречено ИП – пълномоштник на ищеца,съдия от РС, ЧСИ и Директор на полицията от някоя си Дирекция на полицията, нямат намерения да се отказват от „манджата“ която чак тръгва да храни и дейците на „зелената пътека“-Терминал 1 и 2 на Летището.
Плющът ПАМ-и , обжалват се по административен път или се избира „зелената пътека“ а никой се не сети да траспонира или измени и хармонисзира българското законодателство със законодателството на ЕС.
Примерите с НПК ,изобщо в наказателните производства не са много поучни,понеже наказателното производство не може да оправдае насилието, измами, и пр. било колко и да се промени заКОН в заЛАВ. Тук е само вапрос на етиката в садебната система и производство, и кой кого повече има в ръцете, съдебната или политическата власт.
Понеже отстрани си мисля че ако някой е решил като прокурор да обвини например МАРГИНИТЕ, а е изгубил случая, в този момент има две решения-или да подаде оставка като прокурор којто не е способен да защитава обштествения ред и сигурност или да каже да се отегля от поста победен от политическата власт.
Заштото заштитника на МАРГИНИТЕ не учил правораздаването по българсите закони на Универзитета в Јужна Африка или недай боже в Боливия, а е това правил в СУ.
Останалото с промяните на законите оставям на юристите
Пак се разприказвах и се плаша че ще попреча на Закона....
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Назад към Наказателно право