Ще съм много благодарна, ако ми отговорите на някои въпроси. Приятелят ми е осъден в чужбина абсолютно несправедливо, заедно с още няколко човека, без никакви доказателства, на базата на "предположения и съмнения". Срокът за обжалване изтича на 11.01. Няма да обжалват там, тъй като смятат, че е безсмислено. Ще искат преместване в България. Интересува ме, дали органите, съда или друга институция в държавата може да откаже трансфер (или екстрадация - не съм наясно с терминологията), ако да - по какви причини и приблизителния срок, в който по принцип се извършва такова преместване.
P.S. Става въпрос за Португалия.
Благодаря предварително.
Поздрави.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
осъден в чужбина
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: осъден в чужбина
тия за невинно осъден... си ги говорят затворниците вечер преди да заспят
- bocman__
- Младши потребител
bocman-Момичето просто пита едва ли ти си тоя дето ще каже виновно или невинно е момчето,ако неможеш да отговориш поне не пиши жалки коментари.Май не ти е извесно къде са истинските престъпници и колко момчета са в затвора за смешни истории (не говоря за убиици или наркомани или изнасилвачи).Има момчета които са там без да са виновни без да са причинили никому вреда,а просто са си хранели семействата в момент когато държавата не осигуряваше работа.В онея хубави години когато баща ми е бил на 20 години след казарма са ги задължавали да работят,а сега всеки се спасява както може.Затова не ми говори как заспиват затворниците,защото човек никога незнае какво го дебне зад ъгъла.Или ти си на принципа-Това с мен НИКОГА няма да се случи.А по темата немога да помогна съжалявам,но едно да знаеш от наща държава по незаинтересована към народа си няма.Знам го от личен опит.Препоръчвам ти да се консултираш с адвокат дето ще бъде много в час,защото в момента адвокатите са повече от китайците и много често вместо да помагат оплитат конците.Успех.
- Neprimirima
- Младши потребител
За съжеление щом срокът на обжалване изтича днес, едва ли с това което напиша ще бъда много полезна.От написаното излиза че приятелят ви, не смята да обжалва там, а тук.Това е невъзможно, защото веднъж влязлата в сила присъда от чуждестранен съд е непререшима от български.
С Португалия нямаме договор за правна помощ по наказателни дела, нито по граждански, нито споразумение за екстрадиране.Всичко се извършва при условията на взаимност.За това ще се прилгат общите норми на Закона за екстрадация и европейска заповед за арест и глава 36 от НПК.Присъдата ще трябва първо да бъде приета за изпълнение.Това означава че трябва да отговаря стриктно на нормите от спомената глава в НПК.В 90% от случаите на практика това е така.Може да има някои несъответствия с наказанията и те да бъдат намалени до максимума на съответното по българския НК престъпление, но тези въпроси се решават след като присъдата вече е приета за изпълнение.
Властите в Португалия няма на какво основание да откажат екстрадация, нещо повече, те самите ще я предложат и ще изпратят до Министерство на правосъдието искане за признаване и изпълнеие на просъдата.След това въпроса по фактическото прехвърляне в България ще се реши от Главния прокурор съвместно със съответния орган в Португалия.Процедурите обикновено траят около 2-3 месеца, но може и повече, според бързината на комуникацията между държавите.
Има шанс присъдата да не отговаря на всички изисквания за признаването и от български съд и да не бъде приведена в изпълнение, това означава обаче, че няма пречка срещу приятеля ви да се образува ново производство за извършеното в Португалия от българските органи на досъдебното производство.
Дори и да бъде призната присъдата, няма пречка да бъда обхваната от Закона за амнистия който скоро ще бъде приет.Тогава приятеля ви ще бъде освободен от наказание.Разбира се след започване на изпълнение на наказанието може да бъде и помилван.За всичко това ще трябва да си намерите много добър адвокат.Вярно е че има голям избор, но тези които могат да окажат наистина квалифицирана помощ по сложен казус в тази процедура се броят на пръсти.
С Португалия нямаме договор за правна помощ по наказателни дела, нито по граждански, нито споразумение за екстрадиране.Всичко се извършва при условията на взаимност.За това ще се прилгат общите норми на Закона за екстрадация и европейска заповед за арест и глава 36 от НПК.Присъдата ще трябва първо да бъде приета за изпълнение.Това означава че трябва да отговаря стриктно на нормите от спомената глава в НПК.В 90% от случаите на практика това е така.Може да има някои несъответствия с наказанията и те да бъдат намалени до максимума на съответното по българския НК престъпление, но тези въпроси се решават след като присъдата вече е приета за изпълнение.
Властите в Португалия няма на какво основание да откажат екстрадация, нещо повече, те самите ще я предложат и ще изпратят до Министерство на правосъдието искане за признаване и изпълнеие на просъдата.След това въпроса по фактическото прехвърляне в България ще се реши от Главния прокурор съвместно със съответния орган в Португалия.Процедурите обикновено траят около 2-3 месеца, но може и повече, според бързината на комуникацията между държавите.
Има шанс присъдата да не отговаря на всички изисквания за признаването и от български съд и да не бъде приведена в изпълнение, това означава обаче, че няма пречка срещу приятеля ви да се образува ново производство за извършеното в Португалия от българските органи на досъдебното производство.
Дори и да бъде призната присъдата, няма пречка да бъда обхваната от Закона за амнистия който скоро ще бъде приет.Тогава приятеля ви ще бъде освободен от наказание.Разбира се след започване на изпълнение на наказанието може да бъде и помилван.За всичко това ще трябва да си намерите много добър адвокат.Вярно е че има голям избор, но тези които могат да окажат наистина квалифицирана помощ по сложен казус в тази процедура се броят на пръсти.
- plamena26
- Потребител
това за острите измерения на диалога не се отнасяше за Пламена, в никакъв случай, тя е била напълно изчерпателна, но аз вече си пуснах писанието
- kpavlova
- Активен потребител
Искрено благодаря за отговорите и подкрепата.
Пропуснах да спомена, че е осъден там с други хора; наети са адвокати в България и един - в Португалия. Тъй като нямам връзка с тях (а ми се искаше да съм наясно поне горе-долу), реших да попитам тук.
Още веднъж благодаря за изчерпателните отговори.
Поздрави.
Пропуснах да спомена, че е осъден там с други хора; наети са адвокати в България и един - в Португалия. Тъй като нямам връзка с тях (а ми се искаше да съм наясно поне горе-долу), реших да попитам тук.
Още веднъж благодаря за изчерпателните отговори.
Поздрави.
- roxxy
- Нов потребител
здравейте за съжаление и мен ме сполетя същата участ мъжът ми беше задържан края на януари в гр. Бари- Италия и аз незнам защо е бил там и какво е станало беше в Гърция и трябваше да се прибере но както и да е минаха 1-2-3 дела осъдиха го на 3 год. адвоката му мисля че трябва да е пуснал молба за обжалване но незнам до колко е съвестен и сериозен моля ви кажете ми има ли договор приет между България - Италия за трансфер на затворници ще има ли шанс да си доиде в България, или някаква амнистя знам ли вече незнам кои да попитам благодаря предварително
- rosi1976
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|