начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

уважителни причини

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уважителни причини

Мнениеот majaa » 20 Окт 2009, 13:28

Здравейте! Бих помолила да ме насочите къде е дадено определение за "уважителни причини" във връзка с неявяване на дело на свидетел. Извинявам се, ако въпроса ми е смешен, но съм счетоводител, а не адвокат. Търсих в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, но не намерих изброени.
Благодаря и лек ден!
majaa
Младши потребител

Re: уважителни причини

Мнениеот portokal » 20 Окт 2009, 13:30

Няма определение, според случая се преценява. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот majaa » 20 Окт 2009, 15:54

Като няма определение, всеки да си го тълкува както му е удобно ли? Някакси не ми се вярва.
majaa
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Окт 2009, 16:06

Открих в един закон за насърчаване на заетостта например:"Уважителни причини са задържане от органите на властта;явяване в съд или друг държавен орган;участие във военноучебен сбор или преподготовка, заболяване и други , удостоверени с официален документ...."
Общо взето в тази насока ще прецени съда, кои са такива причини.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот majaa » 20 Окт 2009, 20:25

Работата е такава, че трябва да пътувам 400 км за да отида в районно управление и да ме разпитат като свидетел по някакво дело, което даже незнам какво е.Просто си търся уважителна причина. Иначе глобата от 100 лв ще ми излезе по евтино от разходите за път, спане, и загубеното време.

Благодаря за отговорите portokal и sunrise. Лека вечер ви желая!
majaa
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Окт 2009, 20:58

majaa написа:Работата е такава, че трябва да пътувам 400 км за да отида в районно управление и да ме разпитат като свидетел по някакво дело, което даже незнам какво е.Просто си търся уважителна причина. Иначе глобата от 100 лв ще ми излезе по евтино от разходите за път, спане, и загубеното време.

Благодаря за отговорите portokal и sunrise. Лека вечер ви желая!

отговор: липса на финанси за пътуване!!!!
Никой не може да Ви задължи да пътувате толкова далеч, свържете се с викащия Ви, да се свърже с колеги от града в който живеете и да Ви разпитат там.
nikiboy
Потребител

Мнениеот adv_stefanova » 21 Окт 2009, 06:37

забравете за варианта с глобата. в РПУ няма да ви наложат глоба, а ще ви заведат принудително. прочетете си призовката.
съветвам да пуснете по пощата молба до полицейското за разпит по делегация.
adv_stefanova
Младши потребител

Назад към Наказателно право