начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

наказателно производство и граждански иск?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наказателно производство и граждански иск?

Мнениеот studentka23 » 02 Апр 2007, 11:01

Здравейте, интересувам се каква е процедурата при завеждане на граждански иск в наказателно производство за средна телесна повреда.

благодаря и се надявам да помогнете
studentka23
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 02 Апр 2007, 18:51

Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот uvella » 02 Апр 2007, 23:03

Процедурата? НПК, глава VІІІ, раздел І - общи положения; раздел ІV-ГИ. Срок - до започване на съдебното следствие в първата инстанция.
Желателно е да го изготвите писмено, но няма проблем и устно да изложите искането си пред съда, в съд.засед. Подробности - адвокат.
uvella
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 02 Апр 2007, 23:59

ДО
РАЙОНЕН СЪД
гр.НОВИ ПАЗАР
по НОХД № ..../..... г.

М О Л Б А

От : ............................, ЕГН ..................................
постоянен адрес: ..................................................

ГОСПОЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,
Моля Ви, на основание чл.76 и сл. от НПК да бъда конституиран като ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ по НОХД№ ....../......год. по описа на НПРС, за да подържам в съда заедно с прокурора повдигнатото обвинение срещу подсъдимия:
..................... с ЕГН ..................................
1. за извършено от подсъдимия престъпление по чл........,
от НК във вр. с чл.................. от НК;
2. за извършено от подсъдимия престъпление по чл........от НК във вр.с чл.............от НК;

На осн. чл.84 и сл. от НПК предявявам спрямо ......................... от ................... - подсъдим по НОХД № ...../....г. по описа на НПРС, граждански иск за причинените ми от него ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ, изразяващи се в......................................................................... в размер на ...............
На осн. чл.84 и сл. от НПК предявявам спрямо ................................. от .......................... - подсъдим по НОХД № ...../.....г. по описа на НПРС, граждански иск за причинените ми от подсъдимия НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ, изразяващи се в......................................... в размер на ..............лв, или общо ГРАЖДАНСКИ ИСК ЗА ПРИЧИНЕНИ МИ от подсъдимия ИМУЩЕСТВЕНИ И НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ в размер на ...............лв, ведно с мораторната лихва считано от датата на извършване на деянието - ...............год. и законната лихва от постановяване на присъдата в тази и част, както и да ми присъдите направените по делото разноски.

27.03.2007г. С уважение:
гр.Н.Пазар
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот stefko_bg » 13 Апр 2007, 21:25

По принцип Сарбиянац е дал доста подробна бланка. Но няма пречка и гр. иск да се предяви и устно в съдебно заседание до започване на съдебното следствие. Т.е. ако съдията Ви разпита като свидетел-пострадал той трябва да Ви пита дали ще предявите гр. иск и точно тогава Вие можете да изложите устно искането си
stefko_bg
Младши потребител

Мнениеот alissa » 14 Апр 2007, 00:58

Практически съвети: Гражданският иск е желателно да бъде в писмена форма, подава се до започване на съд. следствие пред първоинстанционния съд, на практика първото съд. заседание на което е даден ход на делото.Необходимо е да имате достатъчно копия за страните.
Не е задължително да се конституирате и като частен обвинител, ако го направите следва да потдържате обвинението и да искате и представяте доказателства. В наказ. производство държ. такса / 4%/ се заплаща след като съдът определи размерът на обещетението за имуществени и неимуществени вреди. С конституирането си в производството ставате страна и е необходимо съгласието ви за голяма част от извършването на проц. следств. действия, а споразумение не може да се одобри, без ваше съгласие.
... лошата новина - делото може да се гледа по глава 27 НПК и тогава нямада имате шанс да предявите граждански иск...по реда на НПК.
Хубаво е поне една консултация да направите с действащ адвокат по наказателно право.
alissa
Потребител

Мнениеот uvella » 14 Апр 2007, 10:45

Alissa, Къде точно прочетохте забрана да се предяви ГИ при разглеждане на нак.дело по глава 27-ма??? Кой НПК четете?
uvella
Потребител

Мнениеот pokerman » 27 Юли 2007, 23:50

по глава 24 и 25 не се допуска граждански иск. По 27 може
pokerman
Потребител

Мнениеот bgtifo » 28 Юли 2007, 03:34

без да искам да ставам излишно нахален , отворил съм тема "Моля за помощ" но никой не ми обясни нищо точно , а въпроса ми е за иск за неимуществени вреди предявен по граждански ред тъй като наказателното дело е прекратено с постигнато споразумение и подсъдимият се признава за виновен.
Ако някои има желание да ми каже но с точност има ли държавни такси , как варират те и нужен ли ме е адвокат ?
Ако тук не можете да ми дадете отговор поне моля посечете ми от къде мога да прочета и добия представа по този казус ?
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот uvella » 28 Юли 2007, 18:31

въпроса ми е за иск за неимуществени вреди предявен по граждански ред тъй като наказателното дело е прекратено с постигнато споразумение и подсъдимият се признава за виновен.
Ако някои има желание да ми каже но с точност има ли държавни такси , как варират те и нужен ли ме е адвокат ?

Отговарям отзад-напред на въпросите ви:
Да, адвокат ви е нужен, най-малкото, да ви изготви исковата молба пред гр.съд, като ви насочи какви доказателства ще приложите/искате чрез съда. Държавните такси са 4% върхфу претедирания размер на иска.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Назад към Наказателно право