начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

чл.194 от НК - Моля за съвет!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.194 от НК - Моля за съвет!

Мнениеот alo_alo » 14 Юли 2007, 22:41

Имах съдружник, който ми дължи пари. Тъй като е в невъзможност да ми ги върне вече 5 години, устно се уговорихме да ме обезщети с товарния си автомобил. Тъй като той е с двойно гражданство, а превозното средство бе в България, той подготви доброволно от чужбина всички документи на мое име: за износ от чужбина, фактура, Евро 1. След като обмитих превозното средство, той ме обвини че съм откраднал МПС-то и ми бе заведено дело по чл.194, ал.1 от НК. Предал съм МПС като вещно доказателство доброволно, приложил съм всички оригинални документи по износа и вноса, платени мита, имам документ, че ми дължи пари, имам свидетели, които потвърдиха нашата уговорка. Не посмях да го регистрирам , защото разбрах за намеренията му и той твърди, че щом регистрационният талон е на негово име, значи е собственик. Как да докажа, че не съм крадец? Митническите декларации, фактурата, не доказват ли правото ми собственост?
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 15 Юли 2007, 00:22

:roll:
До Ало ало:

Слушай внимателно! Няма да повтарям!!!!

1. Цитираните от Вас документи нямат транслативен ефект
2. Ще докажете, че не сте крадец в съда, с помощта на Вашия
АДВОКАТ
3. Заведете гражданско дело за парите, които той Ви дължи
prof_prof
Потребител

Мнениеот alo_alo » 15 Юли 2007, 09:01

Благодаря за съвета, ще Ви послушам, защото нямам друг избор. Но все пак питам, в кой закон мога да прочета за това транслационно право. Означава ли, че всеки втори българин, на когото докарват кола от чужбина може да се случи такова нещо и че е крадец?
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 15 Юли 2007, 11:09

За транслационното право няма да можете да прочетете, защото то не съществува. Транслативен означава прехвърлителен.
Но можете да прочетете Закона за задълженията и договорите, за да видите как се прехвърля собствеността върху автомобил-с писмен договор.
Определена форма се изисква в следните случаи на продажба на автомобил:
а) при продажба на автомобил, ремарке с товароносимост над 10 тона, колесен трактор и на мотоциклет с работен обем на двигателя над 350 куб. см - писмена с нотариална заверка на подписите, а при продажба на друго МПС - само писмена (чл. 144 от ЗДВП)
prof_prof
Потребител

Мнениеот alo_alo » 15 Юли 2007, 11:44

Много ми се иска да намеря нещо, с което да се окажа прав. Затова вероятно ми е глупав въпросът, но става дума за товарен автомобил с чужда регистрация, за който ми са издадени вече споменатите документи от чужбина. Това го правят много българи - вкарват си автомобили от чужбина с тези документи, регистрират ги и нямат проблеми - не са крадци. И със сигурност нямат такива нотариални договори за покупко-продажба. Ако сделката става в България с МПС с българска регистрация - да, съгласен съм. Но в конкретния случай става въпрос за внос на стока, с фактура и т.н. Фактурата удостоверява, че стоката е платена, а другите документи, че аз съм получателя. Спазвам закона за митниците и т.н. Тогава? Защо да не съм собственик? Не носи ли вина в случая продавачът, защото не е отчислил МПС-то в съответната страна, а след 6 месеца претендира за собственост? Фактурата му не доказва ли, че е продал стоката?
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот ivo_todorov » 15 Юли 2007, 12:03

Вижте колко много въпроси имате,идете при адвокат които да ви отговори задълбочено на всички!Вие си знаете вашето давайки безмумни примери,ама истината е че НЕ СТЕ СОБСТВЕНИК.Българите си вкарват автомобила подписвайки договор за покупко-продажба с местния собственик на съответния език.
Вярно е че има и такива без договори,но те просто са си платили и имат някаква разписка,ако и това нямт продавачите са добросъвестни и за 1 000-2 000 евро няма да правят мрасотии,защото хората просто са си получили парите.За съжеление вие сте в капан.Не можете да вземате вещи на длъжника си и да правите прихващане,устната договорка е едно нищо.Които ви дължи пари,има си съд!
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот kvf » 15 Юли 2007, 12:04

а фактурата на чие име е издадена?
kvf
Нов потребител

Мнениеот alo_alo » 15 Юли 2007, 12:08

Всичко е ясно, ядовете продължават. Благодаря на тези, които ми обърнаха внимание! Желая ви блестяща кариера, защото наистина сте добри професионалисти. Приятен уикенд!
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот alo_alo » 15 Юли 2007, 13:16

Фактурата е на мое име, както и всички останали документи по износа - митническа декларация, подписана от продавача и митническите власти в съответната държава, еуро 1 и т.н.
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот kvf » 15 Юли 2007, 17:50

При тези обстоятелства се предполага, че делото е на етап разследване и няма да влиза в съда, а ще бъде прекратено поради несъставомерност .
kvf
Нов потребител

Мнениеот alo_alo » 15 Юли 2007, 18:39

:(
alo_alo
Нов потребител

Мнениеот kvf » 16 Юли 2007, 13:55

Дали има изчезнали постинги по тази тема или така ми се струва?
kvf
Нов потребител

Назад към Наказателно право