начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Мнениеот mediator » 05 Май 2007, 21:20

Интересувам се един наркоман ме удари без причина в носа без да очаквам и ми го счупи .Имам медицинско за средна телесна повреда и сам подал жалба в районното .Мисля ,че има условна присада но не сам сигурен .Интересувам се да го съдя ли или да се саморазправа с него и да си отегля жалбата.Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?Забравих да напиша, че имам свидетели и това сам го описал в жалбата ,претарпях операция на носа и сега се въстановявам вкъщи.
mediator
Нов потребител

Мнениеот toxic » 05 Май 2007, 22:37

Счупеният нос представлява средна телесна повреда, а тя от своя страна съставлява престъпление от общ характер.
В случая няма какво да губиш, защото можеш да се конституираш като частен обвинител и да поддържаш оввинението в съдебната фаза редом с прокурора.
Мисля, че за това не ти е необходима помощ от адвокат, а можеш да се справиш и сам. Имай предвид само, че молбата /устна или писмена/ трябва да бъде подадена най- късно до започването на съд. следствие пред първоинстанционния съд.
toxic
Младши потребител

Re: Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Мнениеот gavra » 05 Май 2007, 23:03

mediator написа:Интересувам се един наркоман ме удари без причина в носа без да очаквам и ми го счупи .Имам медицинско за средна телесна повреда и сам подал жалба в районното .Мисля ,че има условна присада но не сам сигурен .Интересувам се да го съдя ли или да се саморазправа с него и да си отегля жалбата.Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?Забравих да напиша, че имам свидетели и това сам го описал в жалбата ,претарпях операция на носа и сега се въстановявам вкъщи.

Счупването, на носа трябва да е доста сериозно, за да е проичинена средна телесна повреда. По принцип в подобни случаи телесното увреждане клони към лека телесна повреда. Медицинското, което имаш все още не е достатъчно, а е необходима експертиза, но ако в същото пише, че е причинено увреждане, което попада в хипотезата на чл.129 от НК, то подадената в полицейското управление жалба вече е стартирало процедура, при коятп почти сигурно ще се стигне до образуване на досъдебно производство. Дали ще се обърнете към адвокат или не няма отношение към търсене и реализиране на наказателната отговорност на лицето, което ви е увредило, но тъй като си позволявате квалификации към "неизвестния" прокурор априори, то ще ви поясня, че специално на мен, а предполагам и на други колеги, не ми пука колко ще се изръсите за адвокат и каква помощ - защита ще ви бъде оказана. Понеже ми звучите изключително неприятно с това имагинерно плащане, то ще ви пожелая да попаднете на адвокат, който ще ви обръсне подобаващо, това се налага, а ако не ви свърши и работа, то не всички ще ронят сълзи по този повод. За всичко останало - реализиране на наказателна отговорност по отношение извършителя на престъпление от общ характер - ще се погрижат същите тези колеги, които така безразсъдно и лекомислено обиждате.
gavra
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 06 Май 2007, 02:50

Счупеният нос по принцип не е средна, а лека телесна (има практика и ТР), но да оставим преценката за конкретния случай на разследващите и медиците.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот zelen » 06 Май 2007, 08:04

към mediator, който се чуди: "Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?"

Знам, че едва ли ще ти хареса това, което мисля, но ти сам искаш съвет/мнение.
Носът ти не е виновен, всичко тръгва от главата. Ако беше с друга глава нямаше да си задаваш подобни въпроси. Наркоманът не те е познавал как мислиш, иначе нямаше да те удари по носа.

Носът ще се оправи, но по друг начин стои положението с главата.

Извинявам се на колегите за горното, но ти, mediator - е, имаш още много да учиш.
zelen
Потребител

Мнениеот svetlina1 » 06 Май 2007, 14:27

gavra и zelen
браво :D
svetlina1
Младши потребител

Назад към Наказателно право