начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 09:55

Абе на мен ми се струва, че и този изпит е поредната боза, но щом трябва да го издържа за да получа "китапа"......
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 09:57

АЗ се явявах миналата година и двата пъти. През юни месец тестът и казусите се решаваха едновременно в един ден - преди обяд теста, а следобяд казусите. Тогава ме скъсаха.
През ноември първия ден се решахава тестовете, а на втория ден следобяд - само ако си издържал, се решават казусите. Тогава аз издържах на теста, но ме скъсаха на казусите.
И на двата изпита по време на решаване на тестовете не даваха да се ползва нищо, а на казусите - само закони и съдебна практика.
И преди двата изпита имаще организиране от ЦОА семинар. Аз лично ходих на първия през м.май. На него се решават някой от тестовете и казусите, които са се паднали предишните години. Нищо повече. Най-много ми хареса лекциите на Ина Лулчева по наказателно право. При Ал.Джеров и Р. Томов - нищо особено, дори тогава не решиха нито едни тест от край да край, нито пък някой казус...
Що се отнася до времето за решаване на казусите, то наистина е малко...И трябва да се пише и по двата...
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 10:00

"Боза" или не, истината е, че изпита си е доста сериозен. Обхваща цялата материя, и трябва да знаеш всичко...Особено на тестовете. Вярно е, че някой от въпросите се повтарят с тези от предишни тестове, но те са не повече от 25%, а дали са и толкова...
djalma
Потребител

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 10:10

Абе има една приказка "Ум царува, ум робува, ум патки пасе".....така, че не е само до четенето и знанието( но без него не става де)...... Трябва и късмет....Както на всеки изпит :)......djalma(ако съм написъл ника ти прогрешно извини ме) хубаво е, че си се явавал/а вече два пъти, поне имаш опит, а и факта, че си решена да се явиш за пореден път- евала ( "Когато падмен най-важното е да имаме сили да се ипзравим и да продължим напред") Респект djalma !!!(ако съм написъл ника ти прогрешно извини ме)......
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 10:24

съм съвсем правилно си го написал :)
djalma
Потребител

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 10:31

Довечера ще спя без притеснения и кошмари :)
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот keith_flint69 » 07 Апр 2009, 15:22

А някой има ли информация кога ще е изпита през юни и до кога се подават документите?
keith_flint69
Потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 10:36

документи се подават до края на месец април, а официални дати още няма изнесени на страницата на ВСС.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот vale4ka » 08 Апр 2009, 10:55

Къде мога да се информирам какви документи са ми нужни, къде се подават и докога? Мерси предварително!
vale4ka
Младши потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 11:10

Информация можеш да намериш от адвокатската колегия към която ще кандидатсваш и те ще ти кажат точно какви документи трябва да представиш. така или иначе документите са: диплома, удостоверение за правоспособност/нотариално заверени / и молба.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот vale4ka » 08 Апр 2009, 11:18

Много ти благодаря за бързия отговор :wink:
vale4ka
Младши потребител

Мнениеот shakina_ » 08 Апр 2009, 15:31

kotseva написа:Информация можеш да намериш от адвокатската колегия към която ще кандидатсваш и те ще ти кажат точно какви документи трябва да представиш. така или иначе документите са: диплома, удостоверение за правоспособност/нотариално заверени / и молба.

Всичко е подробно описано в Наредба 4 на ВАС.Не се подава молба,а заявление.Колеги от предните изпити са подавали такова свободен текст,мен ме изпратиха да си го купя от счетоводния салон в САК срещу 15лв.Успех на всички
shakina_
Младши потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 15:42

Да, заявление се подава, моя е "грешката", че използвах думата молба, по навик. Заявлението знам, че може да е свободен текст, сега за първи път чувам че се изисква точно определена форма, която да си закупиш от САК?! Но виждам, че вашата информация е съвсвм скорошна, аз лично миналата година подадох оформено от мен заявление без проблем.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 15:58

Сега видях, Наредба № 2/09.11.2004 г, а не 4 на ВАС :wink:
kotseva
Нов потребител

Мнениеот shakina_ » 08 Апр 2009, 19:49

kotseva написа:Сега видях, Наредба № 2/09.11.2004 г, а не 4 на ВАС :wink:

Може и да е Наредба 2,писах по памет :wink:
shakina_
Младши потребител

Мнениеот punisher » 08 Апр 2009, 19:55

Явно наистина е ново това,азсъщо преди 2г.подавах заявление под свободен текст.Вероятно сега това е с оглед таксата,която се плаща
мен ме изпратиха да си го купя от счетоводния салон в САК срещу 15лв

Успех :!:
punisher
Потребител

Мнениеот dimitur_vg » 09 Апр 2009, 10:29

Здравейте!Аз вчера ходих до АК - Пазарджик и питах за документите,които трябва да се подадат.Научих и датите за изпитите. Госпожата,която питах ми каза,че се подава Заявление до Висшия Адвокатски Съвет в свободен текст към което се прилагат Нотариално заверени копия от дипломата и удостоверението за правоспособност и квитанция за внесена такса от 50 лева.
Попитах я за датите и тя ми каза,че са определени:на 13 юни е теста,на 14 юни е казуса, а на 27 или 28 юни ще е устния изпит(не е определен точно,защото още незнаят кога ще са изборите). Документи за участие съгласно Наредба №2 се подават до 30 април, а до 15 май документите трябва да са пристигнали в София във Висшия Адвокатски Съвет за изготвяне на списъци и разпределения
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 09 Апр 2009, 14:59

Здравейте,
Аз се явявах есента и взех изпита от първи опит. Ако някой се интересува, бих искала да дам следните съвети, които на мен ми помогнаха да се справя:
1. Аз лично смятам, че семинарът, организиран от ЦОА "Кръстю Цончев" беше една от основните причини да си взема изпита. Съветите и отговорите на въпроси от страна на адв. Лулчева и адв. Томов, бяха много полезни. Не това, което записваш, а важно е това, което коментират. Специално адв. Лулчева каза някои неща, които няма къде да се прочетат, а бяха важни и се паднаха на теста. Освен това там дават копия на всички казуси, които са се паднали + още казуси+тестове. С това е свързана и следващата ми препоръка:
2. Да си оставите време да решавате тестовете, като за всеки отговор си давате труда да търсите отговора в закона или практиката. Освен, че въпросите се повтарят в тестовете, по този начин се припомнят и прочитат доста неща.
3. Да се решават казуси и тестове с колеги: аз примерно с едни колега по скайпа го правех. Много е важно това - виждат се различни гледни точки и подходи.
4. На изпита е важно да запомните, че всеки факт, споменат в казуса, има причина да бъде споменат и трябва да се изкоментира: дали е бутафорен ( за заблуда) , дали има значение за квалификацията или за да се спази някакъв срок. Най-важното е да се чете практиката. Аз лично на есен наказателния казус си го реших с едни малки червени книжки практика по наказателно право.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот djalma » 09 Апр 2009, 15:17

Към mimi_sharkova:
Аз също бях на изпита през ноември миналата година и не успях да го взема. Също така, впечатленията ми от форумите са, че ти наистина разбираш материята. Сега като адвокат ли работиш ?
Моят скайп е: ibonita9888
Ако нямаш нищо напротив mimi_sharkova, ще ми бъде приятно да коментираме понякога с теб определни въпроси...
Между впрочем, аз сега се явявам на конкурси за съдебен и за прокурорски помощник, както и на изпита за мл.съдия. На 16,04, към на устен в София. Надявам се все някъде на успея...
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 09 Апр 2009, 15:21

Ако е възможно, mimi_sharkova, да ми изпратиш на скайпа твоя скайп.
djalma
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити